Ziua Unirii: PROGRAMUL MANIFESTARILOR

Evenimentul se anuntă a fi unul dintre cele mai mari din ultimii ani: concerte de muzică populară, paradă impresionantă cu 550 de militari, fasole cu cârnati. O mare parte dintre ministri, in frunte cu Victor Ponta au confirmat participarea la manifestarile prilejuite de implinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

UPDATE: Concertul de muzica populara a fost anulat, in semn de respect pentru victimele accidentului aviatic din muntii Apuseni.

Programul  va începe la ora 9.30 cu traditionalul moment folcloric „Noi suntem Români“. Pe scena din Piata Unirii vor interpreta Nicolae Furdui Iancu, Daniela Condurache, Sofia Vicoveanca, Veta Biris, Zinaida Julea din Republica Moldova si Cvintetul de alămuri „Adamos Brass“.

Concertul de muzică populară va fi urmat de manifestările omagiale dedicate împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. Acestea vor debuta la ora 11. După intonarea imnului national si oficierea unui ceremonial religios sunt programate alocutiuni ale oficialitătilor locale si centrale.

În jurul orei 11.40 vor fi depuse coroane de flori la statuia domnitorului Al.I. Cuza, momentul fiind urmat de parada militară. La aceasta vor participa aproximativ 550 de militari din Iasi, Bucuresti, Piatra Neamt, Vatra Dornei, Fălticeni si elevi ai Colegiului Liceal Militar „stefan cel Mare“ din Câmpulung Moldovenesc. Manifestările din Piata Unirii se vor încheia cu traditionala horă.

Programul de pe data de 24 ianuarie cuprinde si oficierea unui ceremonial religios la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi, programat pentru ora 12.20. În tot acest timp, concertul din Piata Unirii va fi reluat. Momentul folcloric va continua între ora 12 si 13. Primăria va deschide Masa Traditională de Ziua Unirii în jurul orei 12,15. Iesenii vor avea partea de 10.000 de portii de fasole cu cârnati si vin fiert care vor fi împărtite pe bulevardul Alexandru Lăpusneanu.

Ziua festivă se va încheia cu ceremonia de retragere cu torte. Marsul militarilor va începe la ora 18 si se va desfăsura pe traseul Muzeul Unirii-Palas. Reprezentantii complexului vor arbora un drapel imens de peste 55 de metri lungime pe cea mai înaltă clădire din Palas.

Aniversarea celor 155 de ani de la Unirea Principatelor va fi marcată si la Palatul lui Alexandru Ioan Cuza din Ruginoasa, unde va fi organizata o expozitie. Expozitia vizează actul lui Cuza din 1863 de secularizare a averilor bisericesti si apartine Complexului National Muzeal „Moldova“ împreună cu Patriarhia si Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

De asemenea, Ziua Unirii va prilejui semnarea unui acord de cooperare în domeniul arhivistic între Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova. Evenimentul are loc vineri, la Muzeul Unirii. (Sursa: Ziarul de Iasi; Autori: Gabriela TOMA, Alex ZANOAGA)

INFO

www.primaria-iasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: