Ziua Rosiei Montane – mars de solidaritate – 6 februarie 2012

Rosia Montana 6 februarie 2012
Cu ocazia implinirii a 1881 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane, Asociatia Mai Bine va invita in data de 6 februarie la Ziua Rosiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural exceptional de la Rosia Montana. Evenimentul este gazduit de Phoenix Cafe, incepind cu ora 19.00.

Ziua Rosiei Montane reprezinta un prilej de a sublinia importanta conservarii si punerii in valoare a patrimoniului natural si cultural de la Rosia Montana si de a readuce in discutie riscurile la care este supus patrimoniul de catre proiectul minier propus in zona de compania Rosia Montana Gold Corporation.

Programul evenimentului

17:00: Mars de solidaritate pentru Rosia Montana, din Parcul Copou pina la Palatul Culturii
19:00: Vernisaj de expozitie 10 de ani de lupta – istoria afiselor campaniei Salvati Rosia   Montana 2002-2012
20.00: Proiectii filme documentare

Rosia Montana. Masivul Cetate – In Memoriam // Romania // Adrian Steclaci // 2010
Alethea (Amintiri din viitorul Rosiei Montane) // Turcia // Petra Holzer & Ethem Ozguven // 2007
Tot ceea ce straluceste // Republica Ceha // Tomáš Kudrna // 2010

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1881 de ani. Numele localitatii Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele de la Rosia Montana, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

Pe teritoriul Rosiei Montane se regasesc radacini adinci ale istoriei noastre, precum zeci de case si gospodarii declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectura si vechimea constructiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele detinute, case memoriale si o rezervatie arheologica. Aceste dovezi ale etnogenezei si continuitatii poporului roman sunt amenintate cu distrugerea de catre propunerea unei companii miniere de a deschide cea mai mare mina aurifera de suprafata din Europa.

Ziua Rosiei Montane va fi sarbatorita si in alte opt orase din tara si din afara ei: Bucuresti, Rosia Montana, Cluj Napoca, Iasi, Timisoara, Constanta, Brasov, Chisinau si Berlin.

Ziua Rosiei Montane in Iasi va avea loc luni, 6 februarie, incepind cu ora 17.00 cu marsul de solidaritate continuind la Phoenix Cafe, cu ora 19:00. Intrarea este libera.

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati: Pascal Razvan Constantin, Asociatia Mai Bine, telefon: 0754386098, e-mail:pascal.razvan.constantin@gmail.com. Accesati www.ziuarosieimontane.ro pentru informatii despre programul Zilei Rosiei Montane in alte orase.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: