Ziua Rosiei Montane la Iasi – 6 februarie 2014

Cu ocazia aniversării a 1883 de ani de la prima atestare documentară a Rosiei Montane, Campania Salvati Rosia Montană invită iesenii în data de 6 februarie 2014 la Ziua Rosiei Montane Iasi, eveniment dedicat patrimoniului cultural si natural existent la Rosia Montană. Evenimentul se va desfăsura începând cu ora 17:00 la cafeneaua Meru ( B-dul Carol I, Casa cu Pasaj, Et. 1 ) si se va continua de la ora  19:00 în cafeneaua CUIB ( Str. Gavriil Musicescu nr. 14 ).

Aflată la cea de-a patra editie, Ziua Rosiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural si natural exceptional pe care Rosia Montană îl adăposteste si pentru a accentua necesitatea conservării si punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ziua Rosiei Montane Iasi propune publicului un program constând în vernisajul expozitiei fotografice “Un altfel de aur”, proiectii de filme documentare de lung si scurt metraj ce aduc în discutie patrimoniul cultural al Rosiei Montane si actiunile civice ale ultimului an si o prezentare pe tema patrimoniului natural si cultural al asezării din Apuseni. Prezentarea va fi sustinută de invitatii Conf. univ. dr. Carmen Gache si Prof. univ. Radu Andrei si va fi urmată de discutii cu publicul moderate de Asist. drd. Liviu Gajora.

PROGRAM

La Meru ( B-dul Carol I, Casa cu Pasaj, Et. 1 )

  • 17.00 – Vernisaj expozitie foto “Un altfel de aur”. Expozitia durează până pe 20 februarie.
  • 17.30 – Proiectie documentar “Roşia Montană – Un loc la marginea prăpastiei”, cel mai recent film despre Rosia Montană, în regia lui Fabian Daub / Germania / 79’ / 2012

La CUIB ( Str. Gavriil Musicescu nr. 14 )

  • 19.00 – Prezentare pe tema patrimoniului natural şi cultural, urmată de discutii cu publicul. Invitati: Conf. univ. dr. Carmen Gache şi Prof. univ. Radu Andrei. Discutii moderate de Asist. drd. Liviu Gajora
  • 20.30 – Scurtmetraje despre Rosia Montană – patrimoniu, oameni, civism – 60’ / 2013-2014

ROSIA MONTANA

Rosia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai putin de 1883 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima dată mentionat în tablita cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăblitele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX, reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman international.

La Rosia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României, care păstrează vestigii exceptionale atestând evolutia exploatărilor miniere într‐un interval de timp impresionant – 2000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Rosiei Montane va avea loc în numeroase orase din tară si străinătate, precum Alba Iulia, Bucuresti, Brasov, Suceava, Berlin, Copenhaga, Londra, Paris, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta si programul tuturor oraselor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Rosiei Montane: ziuarosieimontane.ro.

INFO

www.ziuarosieimontane.ro
www.facebook.com/events/466012266855217/

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: