Ziua Păsărilor, la Iaşi / Expozitie de fotografie, 29 martie – 14 aprilie

ziua pasarilor_fotografie afis

“Nu vom salva tot ce ne-ar plăcea să salvăm, dar vom salva mai mult decât dacă n-am fi încercat deloc…” (Sir Peter Scott)

În perioada 29 martie – 14 aprilie, Grupul Sistemis, în parteneriat cu Grădina Botanică Anastasie Fătu din Iaşi, organizează Expoziţia de fotografie dedicată Zilei Păsărilor, sărbătorită la nivel internaţional pe 1 aprilie.

În timp ce pentru mulţi 1 aprilie este “ziua păcălelilor”, pentru ornitologi această zi reprezintă Ziua Păsărilor. De peste o sută de ani, ornitologi din intreaga lume şi iubitori ai naturii in general, celebrează Ziua Păsărilor pe 1 aprilie după semnarea în 1906 a „Convenţiei pentru Protecţia Păsărilor”, ce marchează începuturile acţiunilor de protejare a faunei sălbatice.

În România, Ziua Păsărilor îşi are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, fiind sărbătorită mai ales în şcoli. Din 1993, Societatea Ornitologică Română, a depus eforturi pentru a face această zi cunoscută cât mai multor oameni.

Motivele pentru care celebrăm Ziua Păsărilor sunt multiple:

– zborul, cântecul şi frumuseţea păsărilor sunt surse de relaxare şi inspiraţie;

– păsările sunt indicatori ai sănătăţii ecosistemelor;

– aproape 12% din cele peste 10.000 de specii de păsări din lume ar putea să dispară în următorul secol iar supravieţuirea lor depinde de sprijinul acordat de publicul larg pentru protejarea lor.

Prin marcarea acestei zile, dorim să atragem atenţia asupra faptului că păsările şi habitatele lor sunt în pericol, iar dacă noi, cei care suntem responsabili de protejarea lor, nu facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le salva, riscăm să le pierdem.

A ocroti păsările înseamnă a ocroti mediul, prin reducerea şi eliminarea poluării apei, solului şi aerului, diminuarea cantităţii de pesticide utilizate în agricultură şi silvicultură, refacerea unor habitate (păduri, mlaştini, pajişti) într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, diminuarea sau eliminarea acţiunilor umane exercitate direct asupra păsărilor (capcane, vânătoare, distrugerea cuiburilor).

Tot cu această ocazie, organizăm trei întâlniri cu copiii: una în Grădina Botanică “Anastasie Fătu” şi celelalte două la şcoli din mediul rural de lângă Iaşi.

Vă aşteptăm cu drag la expoziţia de fotografie ce va avea loc în incinta Grădinii Botanice «Anastasie Fătu« din Iaşi !

INFO

Asociaţia «Grupul Sistemis«, Iaşi

Web: www.sistemis.org

E-mail: grupul.sistemis@gmail.com

GRADINA BOTANICA ”Anastasie Fatu

Str. Dumbrava Rosie, nr. 7-9

botanica.uaic.ro/

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: