Ziua Nationala a Romaniei, 2014. Programul manifestarilor la Iasi

ziua nationala 2014-iasi

Principalul eveniment al manifes­tărilor de Ziua Naţională va avea loc luni, în Piaţa Unirii. Programul de sărbătoare va începe la ora 9:00, cu un concert folcloric, „Noi suntem ro­mâni“, susţinut de artiştii Petrică Mâţu Stoian, Laura Lavric, Maria Ghinea, Zenaida Julea şi Nicolae Glib.

PIATA UNIRII

Sarbatoarea Nationala a României va fi marcata oficial în Piata Unirii, pe 1 decembrie, de la ora 10:00. Iesenii vor putea participa la manifestarile oficiale, slujba religioasa si ceremonia depunerii de coroane, la un spectacol folcloric si la masa traditionala. Mani­festările oficiale dedicate Zilei Naţio­nale a României vor debuta cu o slujbă religioasă susţinută de un sobor de preoţi şi de ÎPS Teofan, şi urmată de discursurile oficialităţilor şi ceremonialul depunerii de coroane. „Foarte important să venim în număr cât mai mare, pentru că românii au nevoie de aceste simboluri. Sunt mulţi ieşeni care nu ştiu rolul Iaşului în înfăptuirea Unirii Mari, şi atunci cred că ar fi foarte bine să venim cu toţii şi să fim cu toţii solidari şi cu istoria Iaşului şi a României, şi cu modelele pe care le-am avut în istorie“, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Unul din cele mai aşteptate momente de luni va fi parada militară, care se va desfăşura între orele 10.45 şi 11.15. O parada cu tehnica de lupta nu a mai fost organizata la Iasi din 1979. La o distanta de 35 de ani, iesenii pot urmari o ampla coloana militara compusa din 39 de vehicule militare si de interventii speciale. Parada militara cu tehnica de lupta va porni de pe pietonalul Stefan cel Mare si va fi completata cu detasamentele de infanterie care vor veni de pe strada Cuza Voda. Întreaga coloana va prezenta onorul în fata tribunei oficiale si apoi îsi va urma traseul catre Copou.

La parada vor participa zece detasamente de soldati, jandarmi, politisti, angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ai Penitenciarului, cu un efectiv total de 385 de oameni. Tehnica militara va fi reprezentata de 7 transportoare auto blindate si trei camioane care vor tracta piese de artilerie de câmp, însotite de numeroase automobile ale structurilor MAI. Evenimentele prilejuite de Ziua Nationala vor debuta din acest week-end. Astfel, sâmbata si duminica, pietonalul Stefan cel Mare va fi gazda unei expozitii de tehnica militara.

Evenimentul va continua după paradă cu momentul folcloric şi se va încheia cu o masă tradiţională românescă. Primăria a pregătit 7.500 de porţii de fasole şi, opţional, cârnaţi pentru cei care nu postesc, precum şi vin fiert. Acestea vor fi servite începând cu ora 12:00, pe strada Alexandru Lăpuşneanu.

PALAS MALL

Ansamblul Palas marchează Ziua Naţională a României prin evenimente inedite şi îi aşteaptă pe ieşeni să se bucure de semnificaţia zilei de 1 decembrie. Invitata specială la petrecerea românească este interpreta de muzică populară Margareta Clipa.

Pe 1 decembrie, de la ora 16.00, Palas îi invită pe români la un spectacol dedicat lor, care va debuta cu imnul ţării, interpretat de o fetiţă talentată de la Palatul Copiilor din Iaşi. Alături de „Deşteptă-te, române!”, alte cântece populare îndrăgite vor răsuna în Atrium, într-un recital al artistei Margareta Clipa.

De Ziua Naţională a României, Palas Mall a pregătit şi un fashion show cu specific tradiţional. Pe podium vor defila copii şi tineri în costume populare, care impresionează prin frumuseţea şi originalitatea lor. Şi pentru că ia este în tendinţe, pasionatele de modă o vor admira într-o prezentare cu ţinute actuale.

Ca şi în anii precedenţi, întregul ansamblu urbanistic va fi împodobit cu sute de mii de lumini, dar şi cu decoraţiuni unicat, realizate special pentru Palas Iaşi. Cei mici şi cei mari deopotrivă vor fi încântaţi de jocul spectaculos al beculeţelor multicolore din parc, dar şi de bradul impozant de 20 de metri înălţime, globurile gigant, scenetele cu personaje de poveste şi de steluţele cu lumini căzătoare din mall. Aprinderea luminilor de sarbatori se va da pe 1 decembrie 2014, de la ora 17:30, alaturi de Mos Craciun si trupa Directia 5.

CONCURS

Ziarul de Iaşi şi Frișcot vă invită să fiţi #totipentru1 de 1 Decembrie – Ziua Naţională a Tuturor Românilor. Trimiteti o fotografie pe tema de concurs şi câştigă un tort de la  Frișcot şi o şampanie. Tema propusă este “Selfie de Ziua Naţională”. Pentru a participa la concurs trimiteţi fotografia (sau mai multe) pe adresa marketing@ziaruldeiasi.ro până marţi, 2 decembrie 2014, ora 14:00 şi postaţi-o pe pagina voastră personală de Facebook, cu hashtag-ul #totipentru1. Detalii despre concurs: AICI!

Ieşiţi în stradă pe 1 decembrie şi sărbătoriţi România!

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: