Ziua Mondială a Poeziei sărbătorită în România, cu ingrediente italiene

AFIS-ZIUA-MONDIALA-A-POEZIE

Muzeul Literaturii Române din Iași este, în acest an, co-organizator al Zilei Mondiale a Poeziei la Ipotesti, Botoșani, ediția a V-a, pe data de 21 martie, alături de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, gazda evenimentelor si organizatorul principal, precum și de Asociația „Romeni i Moldavi in Veneto”.

La eveniment au confirmat prezența personalități culturale și diplomatice din România, poeți, critici, artiști vizuali, editori și traducători din Italia si România, precum și jurnaliști români și italieni (Corriere della Sera, Il Gazzettino).

Programul activităților culturale este bogat, cuprinzând recitaluri de poezie cu poeți români și italieni, proiecții de filme, piese de teatru, mese rotunde profesionale, vernisaje, prezentări de proiecte culturale.

Un moment special îl reprezintă inaugurarea secţiei de carte în limba italiană din cadrul Bibliotecii Naţionale de Poezie de la Ipoteşti.

Toate evenimentele au fost concepute în ideea susținerii creației poetice, stabilirii unui dialog între poezia românească și cea italiană, precum și a promovarea activității culturale la nivel international.

PROGRAM 21 MARTIE 2015

BOTOŞANI, ora 10:30 – Teatrul Mihai Eminescu. Întâlnire moderată de Traian Apetrei, directorul Teatrului din Botoşani

  • Recital de poezie: Ottavio Rossani, Clara Mărgineanu, Viorel Boldiş
  • Prezentarea filmului documentar Zidul lui J.O. (dedicat poetului Emil Brumaru) de Matei Bejenaru

IPOTEŞTI, ora 14:30 – Amfiteatrul Laurenţiu Ulici. Prezentarea invitaţilor: Traian Apetrei

  • Salutul autorităţilor române şi italiene: Monica Joiţa (Direcţia Diplomaţie Publică, Culturală şi Ştiinţifică, Ministerul Afacerilor Externe România), Ezio Peraro (directorul Institutului Italian de Cultură, Bucureşti), reprezentanţi ai oficialităţilor locale
  • Inaugurarea secţiei de carte în limba italiană din cadrul Bibliotecii Naţionale de Poezie de la Ipoteşti: Alexandra Iacob, Asociaţia Romeni i Moldavi inVeneto • Prezentarea delegaţiei de la Asociaţia Italienilor în România şi a revistei asociaţiei: Ioana Grosaru, Gabriela Tarabega
  • Prezentare Rezidenţe FILIT pentru traducători străini, ediţia 2015 – Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi

IPOTEŞTI, ora 16:00

  • Masă rotundă Poezie şi traducere, moderată de Irina Ţurcanu. Participă: Carmen Muşat (critic literar, redactor-şef al revistei Observator cultural), Edoardo Pittalis (jurnalist, Corriere della Sera), şi traducătorii Emanoil Marcu, Ştefan Damian, Nicoleta Dabija, Gabriele Di Palma, Clara Mitola, Serafina Pastore

IPOTEŞTI, ora 17:30 – Sala de expoziţii temporare Horia Bernea

  • Vernisajul expoziţiei artiştilor Paola Volpato şi Gabriela Giurovich. Prezintă Edoardo Pittalis
  • Expoziţia artiştilor Victor Foca (Botoşani) şi Eugenia Boteanu (Bacău)

IPOTEŞTI, ora 18:30 – Amfiteatrul Laurenţiu Ulici. Prezintă Irina Ţurcanu

  • Recital de chitară Gualtiero Bertelli • Recital de poezie: Severino Bacchin – Italia, Irina Nechit, Nicolae Popa, Emilian Galaicu Păun – Republica Moldova, Liviu Antonesei – România
  • Recital de pian – muzică clasică, Matteo Segafreddo

IPOTEŞTI, ora 20:30 – Sala Horia Bernea

  • Prezentarea proiectului Pro Loco Botoşani – Diaspora botoşăneană.

Evenimentele din data de 21 martie 2015 de la Botoșani și Ipotești vor fi urmate de recitaluri de poezie și chitară cu poeți și artiști italieni, precum prezentarea unei expoziții itinerante italiene.

Duminică, 22 martie, începând cu ora 16:30, invitații italieni se vor întâlni cu publicul ieșean la Librarium Palas Mall, iar luni, 23 martie, întâlnirea cu publicul din Suceava va avea loc de la ora 18:00, la Iulius Mall.

Ziua Internațională a Poeziei se sărbătorește anual pe 21 martie și este declarată de UNESCO drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume contribuie în mod remarcabil la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

INFO

 www.muzeulliteraturiiiasi.ro

www.eminescuipotesti.ro

www.facebook.com/muzeulliteraturiiromane.iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: