28 iulie 2013 – Ziua Mondială a Hepatitei

28 iulie 2013 -  Ziua Mondială a Hepatitei/ foto sanohep romaniaAceasta este hepatita. Cunoaște-o. Înfrunt-o.’

Sano-Hep – activități susținute in prevenirea, testarea și creștera accesului la tratament al persoanelor cu hepatită B și C din România

Ziua Mondială a Hepatitei este un eveniment anual menit sa atragă atenția la nivel internațional asupra asociațiilor de pacienți și persoanelor cu hepatită B si C. Cu această ocazie grupurile implicate în această arie de interes desfașoară activități de informare cu scopul de a determina schimbări semnificative în  domeniul prevenției bolii, accesului la testare și la tratament.

Se estimează că 500 milioane de oameni din întreaga lume au hepatită cronică B sau C. Deși aceasta cifră șocantă este mai mare decât prevalența infecției HIV sau cancerului, gradul de informare cu privire la aceasta afecțiune este inexplicabil de scăzut iar majoritatea celor infectați nu sunt conștienți de acest lucru.

Un studiu* efectuat în țările membre ale OMS dat publicității înaintea Zilei Mondiale a Sănătății din 28 iulie, arată că aproape 2/3 din aceste țări  nu au niciun plan național de combatere a hepatitei, in pofida rezoluției Adunării Generale a OMS din anul 2010 care a marcat recunoașterea internațională a hepatitei virale ca problemă globală de sănătate publică.

Numai 37% dintre țările membre OMS  dețin un  plan național de combatere a hepatitelor virale și numai 40% sunt implicate în activități de promovare a Zilei Mondiale a Hepatitei.

Începând cu anul 2010 Ziua Mondială a Hepatitei este sarbătorită in data de 28 iulie, dată care marchează ziua de naștere a Prof. Baruch Blumberg, laureat al Premiului Nobel pentru descoperirea virusului hepatitei B.

‘’Pentru Sano-Hep Romania, Ziua Mondiala a Hepatitei este un prilej de bilanț al activităților pe care asociația noastră, prin toate filialele sale, le desfășoara în sprijinul persoanelor cu hepatita B și C, publicului general și autorităților pentru reducerea impactului acestor afecțiuni la nivelul sistemului de sănătate din Romania’’ a spus Gheorghe Ionescu, președintele Sano-Hep România.

ACTIVITAȚI

In perioada 28 iulie 2012 – 28 iulie 2013 Sano-Hep Romania a derulat următoarele activități:

  • Iulie-august 2012 – campania de depistare a hepatitei virale de tip B și C, în judetul Brașov, pentru 1007 persoane cu risc crescut pentru această afecțiune.
  • Campanie națională de educație pentru prevenția hepatitelor virale in rândul studenților și elevilor de liceu, implicând distribuirea unui număr de peste 350 000 ghiduri informative de către voluntarii organizației, intâlniri cu cadrele didactice, prin parteneriatul încheiat cu Ministerul Educației Naționale și colaborarea cu Inspectoratele școlare locale.
  • Cea de a șasea ediție a Congresului Internațional al Pacienților cu Hepatite Virale organizat în perioada 17-18 mai 2013 și-a propus, prin tematica sa și participarea reprezentanților tuturor categoriilor implicate în managementul afecțiunilor cronice in Romania – asociații de pacienți, specialiști în domeniul gastro-enterologiei, hepatologiei și transplantului, reprezentanți ai autorităților precum și parteneri din asociații internaționale de profil – o abordare integrată a tuturor aspectelor legate de hepatitele virale cronice în cadrul serviciilor de sănătate din România. Prezenta și cuvântul adresat congresului de către ministrul Sănătății, d-nul Eugen Nicolaescu, a reprezentat momentul central al evenimentului, fiind insoțit de ample dezbateri cu presa, publicul și liderii de opinie in domeniu.

‘Este important ca asociația să reprezinte interesele tuturor persoanelor afectate direct de hepatita B si C sau implicate in managementul și monitorizarea acestor afecțiuni în România. Rolul nostru este sa fim prezenți prin activitățile noastre în rândul publicului, alături de pacienți și în strânsă colaborare cu partenerii de la nivelul autorităților. Vom continua cu activități de comunicare, informare si educare în rândul tinerilor, campanii de depistare țintite pe categoriile de risc și vom participa direct în dezbaterile de la orice nivel privind măsurile de reducere a impactului acestor afecțiuni la nivelul societății și sistemului medical’, a aratat Gheorghe Ionescu.

Alături de organizațiile partenere din cadrul Aliantei pentru Sănătate din România Sano-Hep a participat direct în grupurile de lucru de la nivelul Ministerului Sănătății cu privire la reforma și noua lege a sănătății.

De asemenea, Sano-Hep are o prezență constantă în comisiile de specialitate din Ministerul  Sănătății și Casa Naționala de Asigurări de Sănătate, urmare a eforturilor de asigurare a transparenței decizionale la nivelul autorităților, iar in  2013 Sano-Hep a reînnoit protocolul de colaborare cu Ministerul Sănătății cu privire la activitățile comune in domeniul managementului integrat al hepatitelor virale cronice in România.

Sano-Hep este prima organizație a pacienților cu afecțiuni hepatice cronice din România, asociație de utilitate publică,  membru fondator al ELPA – European Liver Patients Association, membru al International Alliance of Patients’ Organizations –  IAPO – care reunește peste 200 de asociații ale pacienților cronici sau cu diferite dizabilități din 60 de țări.

INFO

Pentru informații suplimentare vă rugăm să accesați www.sanohep.ro sau să ne contactați pe adresa de mail sanohep@gmail.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “28 iulie 2013 – Ziua Mondială a Hepatitei”

  1. CHIRHOC NEONILIA says:

    AS VREA SA FIU AJUTATA CA SA INTRU IN PROGRAM-STUDIU PTR TESTAREA DE NOI MEDICAMENTE IN TRATAREA HEPATITEI C. VA MULTUMESC!

Scrie un comentariu: