Ziua Mondiala a Diabetului sărbătorită la Iași

ziua-mondiala-a-diabetului-societatea-studentilor-medicinisti-iasi-foto-2013Departamentul de Sanatate Publica, din cadrul Societatii Studentilor Medicinisti Iasi, desfasoara in perioada 11-15 Noiembrie 2013 campania de informare si sensibilizare: “Ziua Mondiala a Diabetului”.

Diabetul este o boala metabolica care afecteaza in prezent 371 de milioane de oameni din intreaga lume si este estimat ca pana in 2025 numarul de diabetici va ajunge la 380 de milioane. Diabetul zaharat este a 5-a cauza de deces la nivel mondial si reduce calitatea vietii cu 10% afirma specialistii.

La fiecare 5 secunde o persoana este diagnosticata cu diabet si la fiecare 10 secunde o alta moare din cauza complicatiilor acestei afectiuni.In Romania peste 800.000 de oameni sufera de diabet zaharat si se preconizeaza ca pana in 2030 numarul acestora va constitui 11,1% din populatie. In fiecare an 70.000 de copii cu varsta de pana la 14 sunt diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1.

In perioada de desfasurare a proiectului 11-15 Noiembrie, studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi, vor merge la elevii claselor IX-XII de la Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir“ Iasi si Liceul Economic Nr. 1 Iasi pentru a incerca sa introduca notiuni minime si elementare despre factorii de risc ai diabetului, simptomatologia asociata si modalitatile de prevenire a efectelor ireversibile pe care le are aceasta tulburare a metabolismului.

De asemenea, se va marca ziua de 14 Noiembrie, care este declarata Ziua Mondiala a Diabetului, printr-un eveniment organizat in fata esplanadei Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr.T.Popa” Iasi: se va organiza un cerc albastru, care reprezinta simbolul global al luptei impotriva diabetului.

INFO

www.ssmi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: