Ziua Limbii Române aniversată la ICR Stockholm

limba romana stockholm

Cu ocazia Zilei Limbii Române Institutul Cultural Român de la Stockholm organizeaza, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, miercuri 24 august a.c., la sediul său, un program dedicat unora dintre cele mai reprezentative nume ale literaturii române, traduse în suedeză.

Evenimentul va consta din lecturi din creațiile acestora, atât în limba română, cât şi în limba suedeză, în interpretarea actorilor Marius Manole şi Christian Fex. Prezentarea autorilor selectaţi va fi făcută de către Dan Shafran.

Autorii selectați, respectiv Ion Luca Caragiale, Urmuz, Mihail Sebastian, Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Varujan Vosganian, Gellu Naum, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Nina Cassian, Ioan Es. Pop, s-au născut în România, au scris sau scriu în limba română și au fost traduşi în limba suedeză.

Proiectele culturale iniţiate de Institutul Cultural Român de la Stockholm, încă de la înfiinţarea acestuia în anul 2006, au avut şi au un rol esential în promovarea literaturii române în Suedia, unde, în ultimii ani, traducerile din autorii români s-au înmulţit considerabil, inclusiv ca o dovadă a interesului stârnit de literatura română pe piaţa suedeză.

Evenimentul de la ICR Stockholm va constitui un bun prilej pentru marcarea câtorva dintre realizărilor Institutului în cei de zece ani de existenţă.

Marius Manole (n. 1978) este unul dintre cei mai importanţi actori români de pe scena contemporană de teatru, jucând până în prezent în peste 30 de roluri principale. Marius Manole a absovit secţia de actorie a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iași, în 2001, iar din 2002 este angajat al Teatrului Naţional din Bucureşti. În 2016 a fost decorat cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D – “Arta spectacolului”, pentru “implicarea deosebită în promovarea teatrului și cinematografiei românești atât în țară, cât și în străinătate”.

Christian Fex (n. 1957) a absolvit Institutul de Teatru de la Malmö în anul 1981. Din anul 2006 este o prezenta activa în cadrul programelor de teatru si alte emisiuni ale Radiodifuziunii suedeze.

INFO

ICR Stockholm

Skeppsbron 20, Stockholm

icr.ro/stockholm

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: