Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, la Teatrul “Luceafărul” Iași

O harababura

Săptămîna aceasta, în calendarul UNESCO figurează cîteva zile speciale pentru arta teatrală. Vineri, 20 martie, este Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, dar și Ziua Internațională a Poveștilor și Ziua Internațională a Fericirii!

Sub asemenea generice, Teatrul “Luceafărul” va oferi publicului un program special: în cadrul proiectului “Luceafărul, centru zonal de cultură teatrală”, o parte a trupei se va deplasa la Gura Humorului unde, la Casa de Cultură din localitate, va susține, la orele 11 și 13, două reprezentații cu D’ale lui Păcală, după scrierile unor autori clasici (Ion Creangă, Ioan Slavici, Petre Dulfu),  în regia lui Constantin Brehnescu.

La sediu, de la ora 10, cu aceeași ocazie, a Zilei Internaționale a Teatrului pentru Copii și Tineret, este programată o reprezentație cu ”Capra cu trei iezi” după Ion Creangă, un spectacol al lui Ion Ciubotaru care, pe fondul poveștii, reface satul românesc arhaic și specificul său tradițional. Creația a fost prezentată anul trecut și publicului italian, în cadrul unui turneu internațional în Nordul Peninsulei, și, în 2013, publicului spaniol, în cadrul unui turneu la Barcelona, Alicante, Madrid, Zaragoza, Castellon de la Plana, Valencia, Ciudad Real, Salamanca.

O oră mai tîrziu, la sala mare, va putea fi vizionat un alt spectacol special al Teatrului “Luceafărul”, ”O harababură” după Ion Sava. Spectacolul noverbal realizat de regizorul Ion Ciubotaru a fost premiat la Festivalul Mondial al Animației de la Praga cu Premiul pentru cea mai Originală Creație, iar actorul Emanuel Florentin a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai Bun Actor. Acum este reluat într-o versiune refăcută, cu cîteva ajustări de distribuție. Echipei de creatori i s-a alăturat și coregraful Adrian Ștefan, iar interpreți sînt Emanuel Florentin, Ioana Iordache, Beatrice Volbea, Dumitru Georgescu, Elena Zmuncilă, George Cocoș.

Pe 21 martie, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Marionetei, iar duminică, 22 martie, în programul zilei a fost introdusă Punguța cu doi bani după Ion Creangă, un spectacol de cursă lungă, ale cărui marionete (scenografia Axenti Marfa) au fost declarate Cele mai frumoase, la Festivalul Internațional Vinnița Ucraina. De la 11,30, O harababură, această “pantomimă cu zgomote”, cum a numit-o Ion Sava, se joacă la sala mare a Teatrului.

Cum Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii și Tineret stă, în întreaga lume, sub îndemnul “Du un copil la teatru!”, vă așteptăm pe toți să-i dați curs!

BILETE

Biletele pot fi cumpărate de la casieria teatrului, de marti pînă joi, între 10:00 -14:00, si duminică, între 9:00-13:00.

Cum puteţi face o rezervare: Puteţi cumpăra un bilet la teatrul Luceafarul înainte de spectacol de la casa de bilete, la sediu. Pentru grupuri se pot face rezervări prin telefon la departamentul nostru special (interior 15). Copiii din orfelinate beneficiază de gratuitate, dar trebuie să facă o rezervare în avans.

INFO

Teatrul Luceafărul Iași

Str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi

Tel./fax 0232-212662, 0232-256022,

www.luceafarul-theatre.ro

www.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: