Joi, 26 iunie 2014, ora 10.00, în Piaţa Tricolorului din faţa sediului Instituţiei Prefectului judeţului Iaşi, militarii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” vor lua parte la ceremonia militară organizată cu prilejul sărbătoririi ZILEI DRAPELULUI NAŢIONAL.
La ceremonie vor participa comandantul Garnizoanei Iaşi, colonel dr. Nicolae TONU, personalităţi ale Instituţiei Prefectului judeţului Iaşi şi Primăriei Municipiului Iaşi.
Anul revoluţionar 1848, pe lângă importanţa lui naţională cu totul deosebită pentru destinul României, a prilejuit şi exprimarea voinţei suverane a românilor pentru cele trei culori naţionale: roşu, galben şi albastru. Decretul nr.1 din 14/26 iunie 1848 al Guvernului provizoriu este primul decret care se referă la STEAGUL NATIONAL, iar în el se arăta: „Steagul naţional va avea trei culori: albastru, galben, roşu”.
A doua zi, 15/27 iunie, drapelul naţional tricolor a fost sfinţit în cadrul unei Mari Adunări populare pe „Câmpul Filaretului”, numit de atunci „Câmpia Libertăţii”.
Astfel, tricolorul a devenit un simbol naţional, fiind arborat la toate manifestările publice. Pe stindardul tricolor se depune Jurământul de credinţă faţă de ţară de către personalităţile statului şi oştirea română.
Pentru militari, drapelul are o semnificaţie cu totul aparte. Drapelul de luptă este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare. El evocă trecutul glorios de luptă al poporului român pentru libertate naţională şi tradiţiile de luptă ale unităţii, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a-şi servi cu credinţă patria.
La 1/13 septembrie 1863, cu prilejul aniversării a 15 ani de la luptele din Dealul Spirii, pe platoul de la Cotroceni s-au distribuit, în prezenţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, noi drapele tricolore la zece unităţi militare. Cu acest prilej, domnitorul a rostit un impresionant discurs, în care spunea: „Steagul e România! Acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudoarea muncitorului . El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii noştri !… Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României“.