Ziua Culturii Naționale la Palatul Culturii din Iași

Sub patronajul Ministerului Culturii, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași, având drept parteneri Academia Europeană pentru Cultură și Artă din Chișinău și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, organizează evenimentul „Porni Luceafărul…”, dedicat Zilei Culturii Naționale.

Acesta va începe la ora 17.00, în Sala „Henri Coandă”, cu un spectacol literar-muzical, susținut de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, de la clasa de teatru – îndrumător prof. Erica Moldovan, clasa de canto – îndrumători prof. Daniela Ciocoiu, prof. Diana Neacșu, și de Cvartetul de coarde „Andantino” – îndrumător prof. drd. Cătălin Sasu.

La ora 18.00, publicul ieșean va asista la un spectacol vizual pe Turnul Central al Palatului Culturii, moment care va fi organizat simultan cu alte evenimente similare în marile orașe ale țării.

Începând cu ora 18.15, manifestările vor continua în Sala „Henri Coandă”, cu un spectacol cultural-artistic intitulat „Interferente culturale – Drumul spre Eminescu”, prezentat de Academia Europeană pentru Cultură și Artă din Chișinău, care va cuprinde creații de M. Eminescu, Gr. Vieru, Dm. Matcovschi, G. Enescu, B. Bartok, F. Chopin, folclor muzical românesc. Interpretează Marcel Lazăr – pian; Daniel Lazăr – vioară; Victor Botnaru – vioară, cobză, caval; Mariana Melinte – voce, folclor muzical; Sandu Aristid Cupcea – recital poezie.

Împlinirea celor 170 de ani de la nașterea poetului național va fi marcată și prin prelegerea „Mihai Eminescu – Om universal”, ce va susținută de Marius Andro în Sala „Ștefan Procopiu”, cu începere de la ora 19.00. Evenimentul face parte din seria „Filosofi și idei care au schimbat lumea” și este organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, în parteneriat cu Asociația „Noua Acropolă” din România – Filiala Iași. Tema acestei prelegeri abordează un aspect mai puțin cunoscut al personalității poetului – cel de „om universal”. La fel ca marii oameni de geniu ai Antichității și ai Renașterii, Mihai Eminescu a fost preocupat de toate aspectele cunoașterii. Spiritul său creator l-a îndrumat către descoperirea Adevărului și Frumosului în matematică, filosofie, literatură, teatru și alte științe. Astfel, vom înțelege mai bine laboratorul alchimic al creației eminesciene, care se alimentează din numeroase izvoare, pentru a se sintetiza în poezie.

Intrarea la aceste evenimente este liberă.

INFO

Palatul Culturii

Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, Iasi

contact@palatulculturii.ro

www.palatulculturii.ro

www.facebook.com/PalatulCulturiiIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: