Ziua Crucii si colacul traditional

Una dintre cele mai importante sărbători a toamnei – Ziua Crucii, la 14 septembrie – se înscrie în șirul obiceiurilor și datinilor. Toamna pentru țărani, începea la 14 septembrie, de Ziua Crucii În unele zone sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Ziua Crucii în timp ce în alte zone etnofolclorice ale țării mai poartă denumirile de Cârstovul Viilor, Ziua Șarpelui și Înălțarea Sfintei Cruci.

Pregatirea colacilor / Foto: Marcel Laptes

În această zi, țăranii din satele noastre se abțineau de la consumul unor alimente care aveau simbolul crucii pe ele precum ar fi: ceapa, usturoiul, nuca și peștele.

Oamenii din satele hunedorene posteau săptămâna întreagă iar în zonele viticole, preoții făceau rugăciuni în vii și la pivnițe. Această zi declanșa culesul porumbului și viilor fiind cea care dă garanția coacerii acestora.

În Ținutul Pădurenilor de „Ziua Crucii” se dau de pomană colaci și lumânări, un pahar de țuică, iar la copiilor li se dau bomboane și mere”. În această zi se culeg plantele folosite ca remedii de leac si necesare pentru practicile magice de combatere a spiritelor malefice.

Colacul crucii  / Ingrediente:

  • 650 g făină de grîu Gold Maya BL00,
  • 1,5 pahar lapte,
  • 2 ouă,
  • 1 linguriţă zahăr,
  • 2 linguriţe sare,
  • 20 g drojdii,
  • 1 ou.

Mod de preparare: Se amestecă 20 g de drojdii cu jumătate de pahar de lapte, apoi se adăugă puțină făina Gold Maya BL00 se face plămădeala și se lasă să se „odihnească” timp de 25-30 minute.  Se adaugă 2 ouă, 1 pahar cu lapte, sare, zahăr și făina Gold Maya BL00 rămasă, se amestecă totul și se pune la loc cald pentru 1 oră, acoperind aluatul cu pânză. Aluatul trebuie să fie elastic pentru a putea fi împletit.

Colacul poate avea doua forme: cerc plin alcătuit dintr-o bilă ornamentată prin aplicări de aluat sau colac în formă rotundă alcătuit din fâșii împletite. Zonal se mai întâlnesc și colaci formați din două sau trei cercuri concentrice.

După ce se împletesc sau se formează colacii, se ung cu gălbenușul unui ou amestecat cu 3 linguri de lapte. Se lasă să se odihnească 10-15 minute şi se pun colacii în cuptorul încălzit la 175-180 de grade timp de 35-40 minute.

Secretul Bucătarului: La împletirea colacului, pentru a i se păstra forma rotundă, se poate pune un pahar în mijlocul fiecărui colac înainte de a se pune tava în cuptor.

Traditii si obiceiuri identificate si promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.

Despre campanie: Campania de comunicare online ”Cultura si tainele pâinii” este derulată de agentia Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinită de 31 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

INFO

www.desprepaine.ro
www.desprepaine.wordpress.com
www.facebook.com/desprepaine

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: