Ziua Armatei Romane sarbatorita de militarii Brigazii 15 Mecanizate “Podu Inalt”

ziua armatei - iasi

Istoria umanităţii – în general, şi a fiecărei naţiuni – în particular, este constituită dintr-o nesfârşită înşiruire, de-a lungul secolelor, a faptelor de eroism şi a jertfelor supreme săvârşite sub jurământ – pe câmpul de luptă, la hotarele ţării, sau în confruntări cu forţele naturii.

Armata este una dintre instituţiile importante ale unui stat, ce intră profund şi definitiv în alcătuirea noţiunii de patrie, prin puternica legătură cu pământul natal şi cu luptele strămoşilor, instituţie formată din luptători – oameni tineri şi curajoşi, pregătiţi de sacrificiul suprem acceptat de la sine: „Dulce et decorum est pro patria mori” (Este plăcut şi frumos să mori pentru patrie).

Ziua Armatei României este un moment de pios omagiu adus înaintaşilor, pentru jertfa lor de sânge dată în vâltoarea bătăliilor, ce a culminat cu victoria trupelor române din ziua de 25 octombrie 1944, când binecuvântatul şi pătimitul pământ transilvan a fost din nou eliberat.

Cinstindu-ne înaintaşii, aşa cum o facem în fiecare toamnă la 25 octombrie, gândurile şi simţămintele noastre se îndreaptă spre toţi eroii neamului, de la ostaşi la marii comandanţi, spre veteranii armatei române, care au purtat cu tărie şi mândrie stindardul naţional prin focul luptelor şi ale căror sacrificii îi aşează în Pantheonul nemuririi neamului nostru, spre cei ce au contribuit la dezvoltarea Armatei României în perioada postbelică şi spre cei care, în teatrele de operaţii, şi-au adus sau îşi aduc contribuţia la menţinerea stabilităţii şi securităţii.

În cinstea Zilei Armatei României, militarii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” organizează o serie de manifestări şi ceremonii militare.

PROGRAM

Cercul Militar Iaşi

  • 15-26 octombrie 2015: Expoziţia de fotografii „Al Doilea Război Mondial în imagini”, Sala de expoziţii;
  • 22-25 octombrie 2015: Expoziţie de carte „Pagini de epopee”;
  • 23 octombrie 2015, ora 13.30: Lansare de carte „Veteranii Moldovei la frontiera dintre secole”, a colonelului dr. Cezar Cobuz;
  • 23 octombrie 2015, ora 14.00:  Piesa de teatru „Câmpul de luptă pentru oameni şi pământ”, după Matei Vişniec, Aurel Brumă şi Emil Gnatenco, în interpretarea trupei de teatru „ArtArm”, a Cercului Militar Iaşi.

Garnizoana Iaşi

Ziua Armatei în Şcoli (proiect al M.Ap.N., în care echipe formate din istorici, militari participanţi la misiuni în teatrele de operaţii sau exerciţii internaţionale, veterani de război şi reprezentanţi ai birourilor informare – recrutare, prezintă importanţa Zilei Armatei României, tipurile de misiuni executate de militari, precum şi elemente care vizează cariera militară şi oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ militar):

  • 20 octombrie 2015, orele 12.00-14.00: Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Iaşi;
  • 22 octombrie 2015, orele 09.00-11.00: Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, Iaşi.

Parcul Copou

  • 24 octombrie 2015, orele 17.00-18.00: Concert al Muzicii Militare a Garnizoanei Iaşi.

Cimitirul Eternitatea

  • 25 octombrie 2015, ora 12.30: Ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Români din cel de-Al Doilea Război Mondial şi la Mormântul Eroului Sublocotenent (post-mortem) Bogdan Valerian Hâncu.

INFO

Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”

www.bg15mc.ro

www.facebook.com/brigada.15.mecanizata

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: