Zilele Rosiei Montane la Iasi

zilele-rosiei-montane-iasi

Vă propunem un eveniment inedit dedicat patrimoniului cultural și natural care există la Roșia Montană! Cu ocazia aniversării a 1884 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane, Campania Salvaţi Roşia Montană, prin mâinile dibace ale unor voluntari inimoși, vă propune următoarele activități:

Vineri, 6 februarie:

  • Teatru Fix: 19.00 – Melanj de proiecții video și performance, expoziție foto și instalație audiovizuală

Sâmbătă, 7 februarie

  • Institutul Francez Iași: 11.00 – Vernisaj expoziție „Roșia Montană din suflet de copil”. Copiii au capacitatea de a oferi o altfel de perspectivă asupra anumitor situații pe care noi, adulții, le analizăm uneori prea mult, atunci când lucrurile pot fi redate într-o variantă mult mai simplă. Dacă sunteți curioși să vedeți cum tranșează copiii de vârste și de la școli diferite din Iași situația de la Roșia Montană, dar și să îi vedeți pe o parte dintre aceștia, vă așteptăm sâmbătă dimineață la Institutul Francez Iași.
  • Librarium Palas: 18.00 – Cultura rezistenței – discuții, dezbatere și lansare de carte ”Afacerea Roșia Montană”. Invitați: Mihai Goțiu și Sorin Jurcă, locuitor al Roșiei Montane

Mihai Goţiu investighează Afacerea Roşia Montană de peste 11 ani. A realizat sute de interviuri, a făcut numeroase drumuri şi a locuit luni la rând la Roşia Montană. A participat la conferinţe naţionale şi internaţionale pe această temă. A strâns o documentaţie impresionantă despre alte exploatări similare din întreaga lume şi despre metodele înstrăinării resurselor României din ultimele decenii. A intrat în posesia unor documente interne ale companiei miniere, corespondenţe diplomatice şi strategii de lobby care indică implicarea unor persoane importante de la Washington, Londra, Bruxelles, Bucureşti şi din conducerea NATO în derularea Afacerii. Pentru articolele legate de subiectul Roşia Montană, a fost premiat de societatea civilă la Green Awards 2011 şi de profesioniştii din presă la Gala SuperScrieri 2012.

Sorin Jurcă este membru fondator și vicepreședintele Fundației Culturale Roșia Montană. Născut la Roșia Montană, a lucrat ca asistent geolog la compania minieră de stat Roșiamin timp de peste 20 de ani. Între anii 2007-2009, Sorin Jurcă a avut un rol esențial în derularea activităților Centrului de Informare de la Roșia Montană, înființat cu scopul de a furniza informații corecte și precise privind riscurile mineritului la suprafață.

Intrarea este liberă pentru întreg evenimentul.

Aflată la cea de-a cincea ediţie (a patra în cazul Iașului), Ziua Roşiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural şi natural excepţional pe care Roşia Montană îl adăposteşte şi pentru a accentua necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1884 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepţional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta şi programul tuturor oraşelor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Roşiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

INFO

www.ziuarosieimontane.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: