Zilele Mediului 2014 la Iasi

În perioada 20 mai – 20 iunie 2014 se desfăşoară la Iaşi ediţia din acest an a Zilelor Mediului, un program informativ-educativ prin care Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi şi partenerii săi marchează  două dintre cele mai importante zile din calendarul evenimentelor de mediu: 22 mai – Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice şi 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului.

Seria de acţiuni, care se adresează diferitelor grupuri ţintă,  a debutat pe 20 mai cu vizita la APM Iaşi a 40 de studenţi de la Facultatea de Biologie a Univ. “Al. I. Cuza” din Iaşi  şi cu un seminar pe tema colectării selective a deşeurilor şi va continua cu alte activităţi:

PROGRAM

  • Lecţii în aer liber cu elevi de la Şcoala Specială “C-tin Păunescu“ Iaşi şi Şcoala Bârnova despre aria protejată Pădurea Bârnova, Rezervaţia Repedea şi regulile de protecţie a mediului când ieşim în natură
  • Expoziţie de carte de mediu la Biblioteca Centrală Universitară „M. Eminescu”  Iaşi
  • Conferinţa cu tema „Jijia inferioară – potenţial sit Ramsar”
  • Concurs de obiecte din deşeuri reciclabile  „Use your waste!” destinat elevilor
  • Finalizarea campaniei de colectare a DEEE urilor şi premierea căştigătorilor in cadrul concursului şcolar „Patrula de reciclare”
  • Editarea şi distribuirea de materiale informativ- educative tematice: pliante, semne de carte, afişe, prezentări
  • Seminarii tematice în şcoli: Liceul Tehnologic „Petru Poni”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Mârzescu”, Liceul Teoretic „Al.I.Cuza”.

Ne propunem  ca prin mesajele transmise  să sensibilizăm opinia publică faţă de necesitatea de implicare a fiecăruia dintre noi în protejarea mediului.  FIECARE  poate fi un agent al schimbării! ORIUNDE ne-am afla – acasă, la şcoală, la serviciu sau în mijlocul naturii, comportamentul nostru prietenos cu mediul contează: evitarea risipei de resurse (apă, hrană, energie, hârtie  etc.), cumpătarea la cumpărături, alegerea produselor ecologice, reducerea, reutilizarea şi reciclarea deşeurilor, protejarea plantelor şi animalelor, mersul pe jos, cu bicicleta sau transportul în comun, îngrijirea spaţiilor verzi, respectarea regulilor de comportament în natură, reducerea poluării. ORICÂND este necesar un astfel de gest!  

Programul detaliat al acţiunilor este disponibil AICI .

Celebrată în fiecare an pe 22 mai, Ziua Internaţională a Biodiversităţii marchează adoptarea Convenţiei asupra diversităţii biologice la 22 mai 1992, la Summitul Pământului de la Rio de Janeiro, aducând în atenţia publicului larg câte o temă pentru celebrarea vieţii pe Pământ.

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită anual pe 5 iunie, reprezintă principalul mijloc de sensibilizarea a opiniei publice la problemele de mediu ale omenirii: încălzirea globală, deşertificarea, deteriorarea stratului de ozon, penuria de apă, epuizarea resurselor, dispariţia speciilor, deşeurilor etc.. Manifestările îmbracă diferite forme – concursuri tematice, manifestări ştiinţifice, expoziţii, concursuri verzi, promovarea de vehicule mai puţin poluante etc.

INFO

apmis.anpm.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: