Zilele Filmului Polonez in Iasi si alte 7 orase din Romania si Republica Moldova

Caravana Filmelor Poloneze

În perioada 27 martie-6 aprilie, „Zilele Filmului Polonez” ajung în 7 orase din tară – la Galati, Brasov, Cluj, Iasi, Oradea, Târgu Mures si Timisoara, dar si la Bălti, în Republica Moldova. Institutul Polonez din Bucuresti, împreună cu partenerii săi locali, prezintă patru filme noi, produse în 2011 si 2012, care, prin tematica lor diferită, prezintă aspecte diferite ale solidaritătii.

Cele patru pelicule au fost prezentate în toamna anului trecut, în cadrul editiei a 9-a a Zilelor Filmului Polonez, desfăsurate în paralel la Bucuresti si la Chisinău. Proiectiile lor s-au bucurat de cea mai mare apreciere în rândul publicului din cele două capitale si de aceea au fost selectionate pentru prezentarea lor itinerantă, în cele 8 orase din provincie.

Filmele abordează subiecte importante pentru polonezii de astăzi: schimbările economice si sociale din ultimii ani si influenta acestora asupra vietii familiilor poloneze, precum si memoria rezistentei împotriva sistemului comunist. Cele patru filme vorbesc, fiecare în felul lui, despre solidaritate – cea umană si cea scrisa cu marele „S” – miscarea care a învins regimul totalitar. Peliculele alese prezintă noile directii în cinematografia poloneză actuală – tehnici si metode moderne de regie si montaj si arată conexiunea regizorilor tineri cu vechii maestri ai Scolii Poloneze de Cinematografie: Wajda, Kieślowski si Zanussi.

Institutul Polonez din Bucuresti functionează din anul 2001. Misiunea lui principală este diplomatia publică si culturală, adică promovarea imaginii Poloniei în România si Republica Moldova prin organizarea de evenimente deschise publicului larg. În decursul celor 13 ani de existentă si-a câstigat reputatia unei institutii dinamice si creative. A adus în România si Moldova cele mai mari nume ale culturii poloneze, neuitând totodată de colaborarea cu tinerii artisti. Toate evenimentele Institutului Polonez din Bucuresti sunt organizate în colaborare cu partenerii locali si cei din Polonia.

PROGRAM

  • GALATI: 27-30 martie, ora 18.00, Muzeul de Artă Vizuală (str. Tecuci nr. 7, bloc V3, parter)
  • BRASOV: 28-29 martie, orele 17.00 si 19.00, Centrul Multicultural – Universitatea Transilvania (bd. Eroilor nr. 29)
  • CLUJ NAPOCA: 3-6 aprilie, ora 18.00, Cinema Victoria (bd. Eroilor nr. 51)
  • IASI: 3-6 aprilie, ora 18.00, Casa de Cultură a Municipiului Iasi „Mihai Ursachi” (bd. Carol I, Parc Copou)
  • ORADEA: 3-6 aprilie, ora 19.00, Universtatea Crestină Partium (str. Primăriei nr. 27)
  • TÂRGU MURES: 3-6 aprilie, ora 18.30, Cinema Arta (Piata Trandafirilor nr. 35-37)
  • TIMISOARA: 3-6 aprilie, ora 18.00, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” (bd. Vasile Pârvan nr. 4A)
  • BĂLTI: 3-6 aprilie, ora 18.00, Aula Universitătii de Stat „Alecu Russo” (str. Puskin nr. 38)

Programul detaliat si descrierile filmelor se găsesc pe pagina de internet a Institutului Polonez din Bucuresti: culturapoloneza.ro

Organizator: Institutul Polonez din Bucuresti

Cu sprijinul: Institutul Polonez de Artă Cinematografică, Asociatia Cineastilor Polonezii

Parteneri: Asociatia K’Arte Târgu-Mures, Asociasia Metrion din Oradea, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” Timisoara, Casa de Cultură a Municipiului Iasi „Mihai Ursachi” din Iasi, Cinema Arta Târgu-Mures, Cinema Victoria Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Vizuală Galati, Universtatea Crestină Partium Oradea, Universitătii de Stat „Alecu Russo” Bălti, Universitatea Transilvania – Facultatea de Litere Brasov.

INFO

culturapoloneza.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: