Zilele Filmului Polonez aduc la Iaşi şase proiecţii gratuite

Zilele Filmului Polonez aduc la Iaşi şase proiecţii gratuite/ afis Evenimentul are loc în perioada 5 – 7 aprilie, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”.

Ieşenii vor putea urmări la sfârşit de săptămână şase filme care abordează teme specifice istoriei recente a Poloniei. Casa de Cultură „Mihai Ursachi” va găzdui Zilele Filmului Polonez, în perioada 5 – 7 aprilie. În fiecare zi a evenimentului sunt programate câte două proiecţii, de la ora 17 şi de la 19, iar intrarea va fi liberă.

www.ziaruldeiasi.ro

PROGRAM

  • Vineri, 5.04.2013, ora 17.00

Lege și pumn / Prawo i pięść

Polonia, 1964, 93 min.
Regia: Jerzy Hoffman, Edward Skórzewski
Scenariul: Józef Hen
Distribuţia: Gustaw Holoubek, Zofia Mrozowska, Hanna Skarżanka, Wiesław Gołas, Zdzisław Maklakiewicz ș.a.

Primele zile după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Andrzej Koenig, fost deținut într-un lagăr de concentrare, este mandatat ca reprezentant al guvernului într-o stațiune balneară părăsită de germani. Fără să beneficieze de niciun sprijin, el trebuie să apere orașul de prădătorii care sunt în stare să încalce orice reguli pentru a se îmbogăți.

  • Vineri, 5.04.2013, ora 19.00

Róża

Polonia, 2011, 94 min.
Regia: Wojciech Smarzowski
Scenariul: Michał Szczerbic
Distribuţia: Marcin Dorociński, Agata Kulesza, Kinga Preis, Jacek Braciak, Malwina Buss, Marian Dziędziel ș.a.

Vara anului 1945. Imediat după terminarea războiului, Tadeusz, un soldat polonez, ajunge în Mazuria, un teritoriu german oferit după război Poloniei. Înnoptează la Róża, o văduvă a unui soldat german la a cărui moarte fusese martor. Pe fundalul peisajului devastat de război, în care speranţa a devenit instrument de propagandă, între doi oameni din lumi diferite se naşte dragostea… este aceasta oare imposibilă?

Ambele pelicule, filmate în convenția „western” și având același fundal istoric, ating problema responsabilității: față de răul provocat de război și față de cei lipsiți de apărare. Filmele sunt legate și printr-un motiv muzical semnat de celebrul compozitor Krzysztof Komeda.

  • Sâmbătă, 6.04.2013, ora 17.00

Copoii / Psy

Polonia, 1992, 105 min.
Regia şi scenariul: Władysław Pasikowski
Distribuţia: Bogusław Linda, Marek Kondrat, Cezary Pazura, Janusz Gajos, Agnieszka Jaskółka, Zbigniew Zapasiewicz ș.a.

Film-cult al anilor ’90, care prin violența sa și imaginea cinică a tranziției a zguduit cinematografia poloneză a momentului. Comunismul a căzut, ofițerii Securității ard dosarele. Unii dintre ei devin polițiști, iar alții – infractori. Franz Maurer, fost securist, acum polițist, încearcă să rămână fidel principiilor sale: onoare, prietenie și dedicare în slujbă; un lucru imposibil într-o lume fără idealuri.

  • Sâmbătă, 6.04.2013, ora 19.00

Cârtița / Kret

Polonia, Franţa, 2010, 108 min.
Regia: Rafael Lewandowski
Scenariul: Iwo Kardel, Rafael Lewandowski
Distribuţia: Borys Szyc, Marian Dziędziel, Magdalena Czerwińska, Wojciech Pszoniak, Sławomir Orzechowski ș.a.

Zygmunt, fost membru al „Solidarității” și luptător pentru libertate, acum afacerist într-un oraș mic, este acuzat că a colaborat cu poliția politică. Proasta sa reputație de turnător îi distruge relațiile cu vecinii și îi pune în pericol viața de familie. În căutarea adevărului, fiul său Paweł întâlnește un fost securist care pare să aibă legătură cu problemele tatălui său.

Securiștii și dosarele nu sunt doar niște subiecte abstracte: în spatele fiecărui dosar se ascund tragediile unor oameni în carne și oase. Chiar și la 20 de ani de la căderea comunismului, procesul lustrației pare departe de a se fi terminat.

  • Duminică, 7.04.2013, ora 17.00

Canalul / Kanał

Polonia, 1956, 91 min.
Regia: Andrzej Wajda
Scenariul: Jerzy Stefan Stawiński
Distribuţia: Teresa Iżewska, Tadeusz Janczar, Wieńczysław Gliński, Tadeusz Gwiazdowski, Stanisław Mikulski ș.a.

Sfârșitul lui septembrie 1944. Insurecția de la Varșovia este pe punctul să fie înăbușită. Un detașament coboară în canale pentru a ajunge la răzvrătiți. În culoarele subterane sinuoase, pline de excremente, comandantul încearcă să salveze viața oamenilor săi. Scenariul este bazat pe experiențele scenaristului Jerzy Stawiński, fost ofițer în Armata Țării.

  • Duminică, 7.04.2013, ora 19.00

În beznă / W ciemności

Polonia, Canada, Germania, 2011, 145 min.
Regia: Agnieszka Holland
Scenariul: David F. Shamoon
Distribuţia: Robert Więckiewicz, Benno Fürmann, Agnieszka Grochowska, Maria Schrader, Herbert Knaup ș.a.

Este anul 1941. Leopold Socha, vidanjor şi borfaş mărunt, dă peste un grup de evrei fugiţi din ghetou care vor să se ascundă în canalele subterane ale oraşului, pe care el le cunoaşte foarte bine. Drept care, se învoieşte să-i ajute contra cost. Ceea ce debutează ca un târg se transformă în ceva neaşteptat, pe măsură ce, timp de 14 luni de pericol maxim, ei încearcă împreună să păcălească moartea.

Cele două filme au în comun nu doar locul acțiunii și modul în care a fost construită acțiunea, amândouă povestesc despre curaj, speranță și dedicare, pun întrebări importante despre sensul eroismului.

INFO

www.culturacopou.ro

www.culturapoloneza.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: