Zilele dinaintea Pastelui in Biserica Romano-Catolica

In acest an, Biserica Romano-Catolica celebreaza in perioada 28-30 martie 2013, cele trei zile sfinte care preceda marea sarbatoare a Pastelui. Aceasta perioada mai poarta numele de „triduum pascal” si are o importanta deosebita, pregatind sarbatoarea Invierii Domnului.

catedrala-romano-catolica-Iasi_interior

Credit foto: Adrian CUBA

Joia Sfanta. Joi dimineata are loc, incepand cu ora 10.30, Liturghia crismei (a sfintirii uleiurilor). Preotii din toata dieceza vor fi in jurul episcopului, moment in care isi vor reinnoi fagaduintele din ziua hirotonirii. In cadrul sfintei Liturghii se vor sfinti uleiurile pentru catehumeni, pentru bolnavi si crisma (ulei folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preotilor, consacrarea altarelor etc.).

Seara are loc Liturghia Cinei Domnului. Impartasania sau Cina Domnului, Preotia si porunca iubirii vor sta in centrul acestei Liturghii. In catedrala din Iasi, Liturghia este la ora 18.30. In cadrul acesteia are loc ritul spalarii picioarelor, prin care este amintit gestul lui Isus de umilinta care a spalat picioarele celor 12 apostoli la Cina cea de Taina. Dupa Liturghie, la un altar lateral, credinciosii vor medita la patimirile lui Cristos, rand pe rand, pe parcursul a patru ore de adoratie.

Vinerea Sfanta. Dupa o traditie foarte veche, Biserica nu celebreaza Liturghia in ziua aceasta. Seara se celebreaza Patima Domnului. Altarul nu are nimic pe el: nici cruce, nici sfesnice, nici fete de altar. Celebrarea Patimii Domnului are loc la Iasi la ora 18.30 si se compune din trei parti: lecturi din Sfanta Scriptura (se proclama patima Domnului Isus Cristos dupa sfantul Ioan), adorarea sfintei cruci si distribuirea sfintei Impartasanii. Ziua aceasta este zi de post si de abstinenta.

Sambata Sfanta. Cristos este in mormant, ca atare Biserica este in tacere. Nu este nici o celebrare. Toti sunt invitati sa mediteze patimirea si moartea lui Cristos.

Noaptea Sfanta. Noaptea aceasta este o priveghere in cinstea Domnului, astfel incat credinciosii, urmand indemnul evangheliei, tinand in maini candele aprinse, sa fie asemenea slujitorilor care il asteapta pe stapanul lor sa se intoarca, pentru ca atunci cand va sosi, gasindu-i veghind, sa-i aseze la masa. Intreaga celebrare a privegherii pascale are loc la Iasi incepand cu ora 23.00. Binecuvantarea focului in afara bisericii, aprinderea lumanarii pascale si a celorlalte lumanari, preconiul pascal (o cantare speciala adresata lui Cristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Invierii, innoirea fagaduintelor de la Botez, impartasirea credinciosilor – stau in centrul atentiei acestei nopti sfinte. La finalul sfintei Liturghii se va merge in procesiune cu lumanarea pascala, simbolul Invierii lui Cristos, pe strazile orasului.

Ziua de Pasti. Liturghia zilei de Pasti se celebreaza cu mare solemnitate. La inceputul Liturghiei, credinciosii sunt stropiti cu apa binecuvantata in noaptea precedenta pentru a aminti de Botez. Lumanarea pascala (o lumanare mare, simbol al Invierii lui Cristos) este asezata langa altar. In catedrala ieseana, Liturghiile au loc la orele: 8.00, 9.15, 11.00, 16.00, 18.30. PS Petru Gherghel va prezida sfanta Liturghie de la ora 11.00.

INFO

www.ercis.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: