William Hugh “Willie” Nelson, seniorul muzicii country

O figura emblematica pentru stilul country avem astazi la Power Play. William Hugh “Willie” Nelson este numele sau. S-a nascut pe 30 aprilie 1933 in Abbott, Texas.

willie-nelson

Un senior al muzicii country, texanul Willie Nelson

A fost crescut de bunicii sai, iar dupa terminarea liceului s-a inrolat in Armata Americana unde a reusit sa-si incante colegii cu o colectie de piese country la postul de radio al bazei din Forth Worth. In 1956 s-a mutat in Vancouver, Washington unde a si inregistrat o piesa “Lumberjack”. A mai compus o piesa in 1957 “Family Bible” pe care a vandut-o pentru 50 de dolari si care a devenit un mare hit gospel in 1960. In 1961, dupa ce se mutase in Nashville Tennessee, centrul country al Americii, Willie reuseste sa intre in trupa “Ray Price & the Cherokee Cowboys” unde s-a impus ca unul dintre cei mai buni compozitori din stilul country.

In 1961, Willie semneaza cu Liberty Records ca artist solo si piesele sale “Willingly” sau “Touch Me” au devenit hit-uri. Totusi dependenta de alcool si faptul ca umbla tot timpul inarmat i-au facut probleme cu legea si au adus-o pe sotia sa in pragul divortului. In 1965, Willie decide sa se desparta de trecut, se apuca de alergat, iar in locul alcoolului alege sa se imbete cu muzica. Compozitiile sale din aceasta perioada, influentate de curentul hippie din State au fost inregistrate pe albumele Shotgun Willie (1973), Phases and Stages (1974), Red Headed Stranger (1975), sau Sound in Your Mind si Wanted: The Outlaws! (1976).

Revenit la forma de altadata insa ramas fara partenera de viata, Willie reuseste prin concertele electrizante si stilul glumet de pe scena sa isi faca fani peste tot in America. Albumele din 1978 au fost certificate de platina, insa criticii au apreciat ca “Stardust” va fi sfarsitul lui Willie din cauza influentelor pop. In 1979 insa, in plina faima, Willie decide sa ia o pauza de la cantat si se apuca sa joace in filme.

Pana in 1986 a reusit sa apara in 6 pelicule, insa in aceeasi perioada a scos si 4 albume de studio si unul live, colaborand cu artisti celebri ca Dolly Parton, Kris Kristofferson, Waylon Jennings sau Johnny Cash. De altfel la presiunile acestuia se alatura grupului “The Highwaymen”, un soi de all-star-country-grup cu care a editat nu mai putin de 5 albume intre 1985 si 1995. Cariera sa, problemele cu alcoolul si cu politia au fost deseori subiect de articol in revistele mondene americane, insa viata sa a fost cel mai bine surprinsa intr-o carte aparuta la inceputul anilor 90. Plin de bani si faima, Willie nu a ezitat sa-si cumpere un avion personal, trei ferme cu tot cu hergheliile de cai aferente si chiar un mic orasel, insa in 1990 a trebuit sa imprumute de la casa de discuri IRS 17 milioane de dolari pentru a-si plati datoriile. A scos doua albume pentru aceasta casa de discuri renuntand la toate drepturile, si s-a implicat serios in munca de caritate, fiind cel care a demarat proiectul “Ferm Aid” in 1985 pentru ajutorarea tinerilor agricultori.

Intre 1990 si 2001 a scos pe piata 5 albume, vanzand insa mai mult din reeditarile primelor sale discuri, compilatii cu piese rare si diverse colaborari cu alti artisti. In 2003 a reusit sa reinregistreze vechile sale cantece din anii 60 sub numele “Crazy: The Demo Sessions” album devenit de platina. In 2005 a strans de unul singur fonduri de 75.000 de dolari pentru UNICEF, in vederea ajutorarii victimelor din Oceanul Indian, a ajuns no.1 in Billboard top 200 in 2008 cu albumul “Two Men with the blues”, iar in 2011 a primit o nominalizare la premiile Grammy. In 2012, in urma semnarii unui parteneriat intre Willie si casa de discuri Legacy Records, a aparut albumul “Heroes”, ajuns ulterior pe locul 4 in Billboard Country Albums.

Willie Nelson canta si in ziua de astazi, produsele sale solo cat si cele cu “The Highwaymen” avand vanzari foarte bune. “Batranul Wiilie va inceta sa cante doar cand va muri” a spus un critic american despre el si nu e deloc departe de realitate. O adevarata legenda a muzicii country, Willie Nelson este astazi la Power Play cu “Always on my mind”

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: