Vreti sa reduceti consumul masinii? Vezi ce sfaturi dau profesionistii

Pentru un consum mic, soferul trebuie sa anticipeze traficul, sa foloseasca cit mai putin frina, sa mentina o viteza constanta de mers si sa nu tureze motorul prea tare.

Gerhard-Plattner-Skoda-Fabia-GreenLine-0

Gerhard Plattner a reusit sa parcurga pe traseul Reutte (Austria) - Bov (Danemarca) si inapoi, la volanul unei Skoda Fabia GreenLine (1,2 l diesel) 2006 KM cu un singur plin! A reusit un consum mediu de 2,2 l/100 KM. Pe traseul din Romania, pilotul a reusit sa obtina un consum mediu de 2,6 litri la suta de kilometri pe o distanta de 847 de kilometri de drum normal.

Daca tineti cont de cateva sfaturi date de un profesionist, puteti reduce consumul de combustibil al masinilor personale la jumatate.  Gerhard Plattner, pilot de incercare austriac, a reusit sa reduca printr-o conducere profesionista consumul unui autoturism cu aproape doua treimi. Dupa cum explica pilotul german, “condusul profesionist” sta la indemana oricarui sofer, fie el chiar incepator, cu conditia sa respecte cateva reguli principale. Pentru ca o masina sa consume cat mai putin, pilotul de ocazie trebuie sa foloseasca pe cat posibil mai putin pedala de frana, sa fie retinut in folosirea schimbatorului de viteze si sa anticipeze mersul traficului in care acesta se deplaseaza.

Anticipati traficul
Condusul pentru consum redus este in primul rand o chestiune de atentie si anticipare“, spune Gerhard Plattner. Pentru realizarea acestei performante, masina nu trebuie sa fie dotata cu sisteme performante de franare. Frana, care poate fi de orice tip, trebuie folosita cat mai rar, autovehiculul trebuind sa incetineasca mai mult de la sine. Asta se poate realiza numai anticipind conditiile de trafic. “De exemplu, daca observ un camion care ruleaza cu 50 de kilometri la ora, imi reglez viteza astfel incat atunci cand ajung in spatele lui sa am 50 de kilometri pe ora fara sa franez“, a explicat pilotul, adaugand ca franatul inseamna un consum de energie inutil. Pilotul german foloseste cu precadere frana de motor si frana de mana doar pentru stationare. “Daca pe drumul parcurs soferul stationeaza mai mult de 30 de secunde, motorul trebuie oprit. “In Romania am observat semafoare care indica timpul pana la comutarea semaforului. Acesta e un lucru foarte util si usureaza sarcina soferului“, a precizat Gerhard Plattner.

Consumul mai mic se realizeaza cu masini mai mici
Condusul economic nu este o chestiune care se invata de azi pe maine, dar merita incercat. Chiar daca nu se obtin rezultatele lui Plattner, o economisire tot se va observa. “Am parcurs mai bine de 10 milioane de kilometri in toate conditiile de drum: de la gerul naprasnic al celei mai nordice localitati a Europei, Hammerfest, pana la canicula Saharei, de la drumurile aproape impracticabile ale Siberiei pana la celebrele autostrazi americane“, spune Gerhard Plattner. Avand in vedere ca, in functie de stilul de condus si atentia la trafic, consumul poate varia dramatic, se poate vorbi de o rulare economica pentru orice tip de automobil, dar rezultatele bune se pot inregistra mai usor cu masini din clasa mica sau medie.

Nu turati excesiv motorul
Foarte important in realizarea unui consum cat mai mic, mai important chiar decat viteza de rulare, este turatia motorului. “O turatie mai mica inseamna de cele mai multe ori si un consum mai mic. Motoarele TDI sunt din acest punct de vedere excelente. Au un raspuns prompt, ating cuplul maxim la turatii foarte mici si astfel permit realizarea unui consum redus. Avand in vedere ca rezistenta la inaintare este proportionala cu patratul vitezei, intotdeauna o viteza mai mica este de dorit“, explica pilotul de incercare. Fiecare propulsor are o plaja de turatii unde atinge un randament maxim de functionare.  Pilotul mai spune ca a inregistrat intotdeauna o viteza medie de peste 60 de kilometri pe ora. Acest lucru se obtine printr-o corelare atenta intre treapta de viteza si viteza cu care se ruleaza.

Nu incarcati masina
Pentru realizarea unui consum mic, mai trebuie ca masina sa nu aiba probleme tehnice si sa fie echipata neaparat cu pneuri corespunzatoare, in functie de anotimp si de conditiile de drum.  De asemenea, pentru un consum redus evitati incarcarea inutila a automobilului. “In functie de tipul automobilului, fiecare 100 de kg in plus inseamna pana la un litru suplimentar de combustibil consumat la fiecare 100 de kilometri“, aminteste expertul in conducere economica.  In principiu, spune pilotul econom, “daca aveti calm si putina rabdare puteti economisi surprinzator de mult. Ba chiar, uneori, reusiti sa ajungeti si mai repede la destinatie“.

Skoda Fabia, cobaiul lui Plattner
Cu acest model, pilotul a reusit performata sa obtina un consum mediu de 2,6 litri la suta de kilometri pe o distanta de 847 de kilometri de drum normal. Aproximativ 200 de kilometri din traseu au fost parcursi pe autostrada, iar restul drumului a fost de oras si sat, cu coborari si cu 45% portiuni in urcare pe Valea Oltului.

Sfaturi englezesti
In conditiile in care consumul combinat al modelului Yaris este de 4,2 la suta de kilometri, 3,7 la suta in afara localitatii si 5,1 la suta in oras, un expert a reusit sa obtina performanta unui consum uimitor. Experienta a avut loc pe un circuit de raliu din Anglia.

Instructorul John Gough, din Gloucester, a obtinut performanta unui consum de 2,4 litri la suta de kilometri. Pentru a scoate acel consum de 2,4 la suta, instructorul a mentinut o viteza constanta. O alta recomandare pentru soferi este ca accelerarea sa se faca progresiv. Un ultim sfat dat de instructorul de pilotaj este ca frana sa nu fie folosita decat atunci cand este necesar.

Sursa: RTV

Vrei cel mai bun pret la asigurarea RCA? Livrare in maxim 24 de ore si notificare inaintea expirarii!

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: ,

Scrie un comentariu: