Expoziția „Vrem să fim oameni liberi!”

Expoziția „Vrem să fim oameni liberi!”/ afis iasiExpoziție cu vernisaj “Vrem să fim oameni liberi!“ (Wir wollen freie Menschen sein! Der DDR-Volksaufstand vom 17. Juni 1953)

  • Data vernisajului : Luni, 17 iunie, ora 17:00
  • Perioada expoziției: 17 iunie – 30 septembrie 2013
  • Locul: Centrul Cultural German Iași (Lascăr Catargi 38)

Centrul Cultural German Iaşi, în colaborare cu Fundația Federală pentru Cercetarea Dictaturii Comuniste (Die Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur) vă invită la vernisajul expoziției “Vrem să fim oameni liberi!“ (Wir wollen freie Menschen sein! Der DDR-Volksaufstand vom 17. Juni 1953), luni, 17 iunie, începând cu orele 17.00 la sediul Centrului Cultural German Iași. Expoziţia poate fi vizitată între 17 iunie și 30 septembrie.

Expoziția înfățișează revolta din Germania de Est din 17 iunie 1953. Ea arată modul în care protestul muncitorilor din construcții din Berlin a declanșat demonstrații de masă. Un milion de oameni din peste 700 de orașe și comune din Republică Democrată Germană au ieșit în stradă la acea dată. Ce a început ca un protest social, s-a dezvoltat rapid într-o manifestare politică: apelul maselor pentru libertate, democrație și unitatea germană a condus la capitularea de facto a dictaturii comuniste. Imaginile surprind modul în care a fost suprimată revolta populară și pe victimele sale. Sunt prezentate în detaliu urmările revoltei împotriva dictaturii comuniste, reacțiile Occidentului precum și amintirile revoltei din anii 1950 până în prezent.

Autorul textelor expoziției este renumitul istoric și ziarist Dr. Stefan Wolle. Pentru expoziție, au fost selectate 130 de fotografii și documente din 25 de arhive. Pe lângă imaginile care au rămas în memoria colectivă, sunt prezentate în continuare imagini necunoscute din toate zonele fostei Republicii Democrate Germane. Expoziția a fost realizată de graficianul Dr. Thomas Klemm, din Leipzig.

INFO

Centrul Cultural German

Str. Lascar Catargi nr. 38

Telefon: 0040-232-214051

E-mail: info@kulturzentrum-iasi.ro

www.kulturzentrum-iasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: