Vom renunta la cardurile bancare in favoarea telefonului mobil?

(Lucian ROTARU)Vom renunta la cardurile bancare in favoarea telefenului mobil? gadget my lovePosibilitatea de a plati prin intermediul cardului bancar exista de foarte mult timp in Romania, insa nu este considerata cea mai rapida solutie atunci cand avem de efectuat plati de valoare mica. Cu ajutorul tehnologiei contactless (fara contact) se doreste schimbarea acestui lucru, iar partea buna este ca transmitatorul minuscul de care vei avea nevoie pentru o astfel de tranzactie poate fi inglobat intr-un telefon mobil, ceas sau bratara.

La finalul anului 2012 existau 1.300 de terminale cu tehnologie contactless (fara contact) in magazinele din Romania. Se estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an se va ajunge la 10.000 de astfel de terminale, ceea ce inseamna aproximativ 10% din cei 96.000 de comercianti care accepta plata cu cardul. Totusi, provocarea consta in convingerea romanilor ca un astfel de sistem de plata este comod si sigur, avand in vedere ca romanii se desprind destul de greu de obiceiul de a plati cu bancnote. Acest fapt este demonstrat de statisticile publicate la inceputul anului, conform carora 20-30% din romani platesc cu cardul.

Plata prin intermediul telefonul mobil este de mult asteptata in Romania si se preconizeaza ca aceasta solutie va fi mult mai agreata de romani, tinand cont de popularitatea acestor dispozitive. Extinderea functiilor unui obiect pe care deja il iei peste tot cu tine a stat la baza acestui concept de creare a unui portofel electronic pe telefonul tau inteligent. Multe banci au deja dezvoltate aplicatii pentru telefon cu care poti folosi servicii de banking prin Internet (poti transfera bani, poti verifica situatia contului tau etc.), iar urmatorul pas este de a implementa si tehnologia contactless. Catalin Cretu, directorul general al Visa Europe pentru Romania, a anuntat la sfarsitul lunii ianuarie ca mai multe banci comerciale din Romania vor lansa in acest an servicii de plata cu telefonul mobil.

Nu este vorba de plata prin SMS, un serviciu existent si folosit pentru a cumpara bilete la cinema, bilete pentru mijloacele de transport in comun, pentru a plati un loc de parcare si altele. Noul sistem va fi mai usor de folosit si mult mai flexibil in comparatie cu cardurile bancare, astfel incat pentru plati mai mici de 100 lei nu va mai fi necesara introducerea PIN-ului sau semnarea bonului.

In ceea ce priveste dispozitivul de care vei avea nevoie, pe piata din Romania exista telefoane ce au disponibile functia NFC (comunicare in camp apropiat) cu care vei realiza acest gen de tranzactie si e posibil ca urmatorul telefon pe care il cumperi sa aiba aceasta functie prestabilita.

Ai avea incredere sa folosesti telefonul mobil pentru a efectua platile la magazin? Ne gasesti si pe www.facebook.com/GadgetMyLove pentru discutii si articole din domeniu.

sursa: www.ziaruldeiasi.ro; autor: Lucian Rotaru

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: