Volumul “Targ de arlechini” de Paul Mihalache, lansat la libraria Avant-Garde

 

Miercuri, 19 octombrie, de la ora 18.30, va asteptam la libraria Avant-Garde (Str. Lapusneanu, nr. 16) pentru o discutie despre romanul Targ de arlechini de Paul Mihalache, aparut la editura Tracus Arte in 2011. Alaturi de autor, sint invitati: Bogdan Cretu si O. Nimigean.

Pentru a va convinge, mai jos sint 3 pareri ale unor specialisti in domeniu:

“Intre (in general) mimetici ai cinismului, mizerabilismului, freak-ului, Paul Mihalache se detaseaza prin ceea ce as numi euforia formarii. Ne propune, asadar, un neasteptat Bildungsroman care contrazice, cu naturalete, prospetime, ba chiar cu o unda de candoare care-i sade bine, imaginea tinerei generatii blazate si obtuz-pragmatice, reabilitind totodata paradisul (nu neaparat borgesian) al bibliotecii. […] Pentru protagonistul romanului cartile, y compris cultura, nu numai ca mai inseamna ceva in vremuri ce cauta a ne convinge de inutilitatea lor, ci reprezinta sucul vital al propriei deveniri. Nu mai tin minte de cand (poate de la adolescentul miop al lui Mircea Eliade) n-am mai intalnit un asemenea infometat de lectura si cunoastere, precum studentul lui Paul Mihalache.” (O. Nimigean)

“Cu febrilitatea unui Kerouac roman sau a unui Celine traitor sub vremi, Paul Mihalache scotoceste prin oameni, iubite, locuri, carti, intamplari, crasme, accidente, filosofii, muzici, alte carti si poeme, dupa un drum numai al lui pe care sa ni-l arate si noua. Limba – variata, multipla si sugestiva, personajele – miriade creionate indemanatic sau portrete pregnante si inconfundabile, analizele si confesiunile – necrutatoare, lucide si imune la cliseu, naratiunile – cu priza contagioasa, cultura – bogata si pe viu asimilata, toate calitati la care insa unii carcotasi de serviciu tot vor spune, poate: deocamdata doar un tanar talentat printre altii. Si totusi deschideti cartea si veti vedea ca e o voce totodata unica si cameleonica, ce va va urmari cu siguranta”! (Chris Tanasescu)

“Dupa cum exista oameni perfect naturali in absolut orice context, tot astfel exista si prozatori – la fel de rari – care probeaza fraza de fraza naturaletea fara cauza aparenta, dar plina de efecte. Paul Mihalache e unul dintre acestia. Personajul lui, Radu, e firesc si atasant (cu tot cinismul lui erotic) si atunci cand poarta conversatii rutiniere prin camine si baruri, dar si cand gloseaza pe marginea gandirii holofrastice sau a argumentelor existentei lui Dumnezeu (tema de conversatie obligatorie, se intelege, pentru un student la Filosofia bucuresteana). Targ de arlechini e in egala masura, si deopotriva de convingator, atat o educatie sentimentala, cat si un portret al artistului la tinerete. Pentru mine, Paul Mihalache e o certitudine a prozei tinere.” (Radu Vancu)

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: