Volumul Petru Bogdan (1873-1944). Savantul, profesorul şi cetatea în discuţie la Iaşi

Editura Polirom vă invită joi, 22 martie, de la ora 17:00, la Librăria „Orest Tafrali”, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (Corp A), la o discuţie pornind de la volumul ”Petru Bogdan (1873-1944). Savantul, profesorul şi cetatea”, de Elena Bogdan, apărut în colecţia „Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri” a editurii, cu o prefaţă de Gelu Bourceanu, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi: Ion Toderaşcu, Gelu Bourceanu, Sebastian Popescu.

Cartea Elenei Bogdan despre tatăl ei, profesorul Petru Bogdan – ediţie îngrijită şi note de Tereza Culianu-Petrescu şi Gelu Bourceanu –, scrisă între 1972 și 1974, a rămas în manuscris, aidoma multor pagini diaristice. Cunoaște acum această întîrziată apariție postumă, la peste patru decenii de la redactarea ei și la aproape două decenii de la stingerea din viață a autoarei.

„Această carte prezintă povestea adevărată a unui mare profesor universitar, a unui mare om de știință, a unui mare patriot, în sensul cel mai profund posibil al noțiunii de patriotism. Toate acestea au definit personalitatea lui Petru Bogdan, profesor la Universitatea din Iași în perioada 1902-1940. Doctor în Filozofie, specialitatea Științe Fizico-Chimice, al Universității din Berlin, în 1901, cu o pregătire teoretică, dar și experimentală, strălucite, Bogdan lucrase cu somități științifice ale vremii, între care în mod direct cu doi laureați Nobel pentru chimie, J.H. van’t Hoff și Wilhelm Ostwald, fondatori ai chimiei fizice. În România, istoria chimiei fizice începe odată cu publicarea de către Petru Bogdan a lucrărilor sale științifice de-a dreptul în mari jurnale internaționale, în jurul anului 1900. În 1915, la Facultatea de Științe din Iași ia ființă prima Catedră de Chimie fizică din România. Rezultatele cercetărilor lui Bogdan și ale elevilor săi, printre care s-au aflat, de exemplu, viitorii academicieni Horia Hulubei, Raluca Ripan, Theodor V. Ionescu, Radu Cernătescu, Alexandru Cișman, rezultate obținute în laboratoarele modeste de care dispunea catedra, au fost recunoscute internațional și confirmate, în decursul deceniilor următoare, de evoluția disciplinei chimiei fizice.” (Gelu Bourceanu)

Profesorul Petru Bogdan a adus faimă științei românești și foarte numeroase cadre universitare – atît de chimie fizică, cît și de fizică – din țara noastră au crescut la lumina îndrumării sale, susținute fiind în promovarea lor cu o mare principialitate și cu căldura unui suflet de o excepțională distincție.” (Horia Hulubei)

Pătruns de simpatie umană și de sentimentul solidarității sociale, Petru Bogdan a avut bucuria unui constructor de oameni, devenind un mare și fidel slujitor al instituției regale care i se încredințase în 1941: Fundația «Regele Ferdinand I». A murit pe cîmpul de onoare, în prima zi de refugiu, la 28 martie 1944, pornit din Iași pe drumul pribegiei, pentru a pune la adăpost instituția creată de Regele Ferdinand, Întregitorul națiunii române.” (Dimitrie Gusti)

Elena Bogdan (1907, Iași – 2000, București), fiica Elenei C. Bogdan și a lui Petru Bogdan și mama bine-cunoscutului istoric al religiilor Ioan Petru Culianu, a fost profesoară de chimie anorganică la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași. A urmat cursurile școlii „Oltea Doamna” din Iași și a studiat chimia la Facultatea de Științe a Universității ieșene, obținînd titlul de doctor în chimie în 1938. A publicat studii în reviste de specialitate – Ber. Dtsch. Chem. Ges., Analele Științifice ale Universității din Iași, Studii și Cercetări Științifice ș.a. –, începînd din 1934.

INFO

Librăria „Orest Tafrali”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Corpul A, parter, Iasi

360.uaic.ro/tafrali

www.facebook.com/librariecafeneatafrali

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: