Vizitati Rosia Montana de Paste si 1 mai

Alburnus Maior împreună cu Asociatia Bucureşti organizează în această primăvară două mini-vacanţe cu ocazia Paştelui (18-21 aprilie) şi zilei de 1 Mai (1-4 mai) în cadrul acţiunii de promovare turistică “Vizitaţi Roşia Montană!”. Peste 100 de persoane sunt aşteptate să petreacă cele două sărbători în localitatea din Ţara Moţilor.

În curând, roşienii îşi deschid porţile pentru a-i primi cum se cuvine pe turiştii ce le trec pragul în cadrul Vacanţei de Paşte la Roşia Montană. Participanţii sunt găzduiţi la pensiuni agro-turistice deschise de localnicii care consideră că aceasta e alternativa sănătoasă la exploatarea cu cianuri dorită de compania minieră. Musafirii au parte de un program bogat, cu tururi ghidate zilnice, prin care vor cunoaşte la pas realităţile zonei [7]. Pe parcursul sejurului, ei se vor delecta cu preparate tradiţionale şi vor asista la obiceiuri specifice sărbătorilor pascale.

Invitaţii vor vizita Muzeul Mineritului deschis în 1981 la baza Masivului Orlea şi binecunoscutele Galerii Romane [1] ce au făcut faima aşezării în comunitatea ştiinţifică începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea, inclusiv recent, când experţii de la Universităţile Oxford şi Leicester au concluzionat că minele romane de la Roşia Montană reprezintă cel mai extins şi mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romană cunoscut în lume [2]. Piatra Corbului [3], Sfinxul Roşiei Montane [4] şi Piatra Despicată [5] sunt câteva dintre punctele de interes din Turul Monumentelor Naturale, care – din păcate – sunt ameninţate cu dispariţia de planul firmei canadiene. Seara, povestirile la foc reprezintă cea mai bună ocazie ca doritorii să afle mai multe, chiar de la sursă, despre lupta roşienilor pentru a-şi păstra pământul, istoria şi identitatea [6].

În afara acestor atracţii ce poti fi vizitate pe toată perioada anului, programul Vacanţei de Paşte [7] cuprinde obiceiuri locale ocazionate de această importantă sărbătoare. Turul Bisericilor include cele cinci lăcaşuri de cult din Roşia Montană, monumente seculare ce stau mărturie credinţei şi storniciei oamenilor pe aceste meleaguri. Bucurându-ne de faptul că Învierea Domnului este sărbătorită simultan de ortodocşi şi catolici în acest an, cei prezenţi vor putea asista la datina Străjilor, localnici în costume traditionale ce stau de veghe la mormântul lui Isus Hristos în Biserica Romano-Catolică a Roşiei Montane [8]. Apoi, după Slujba de Înviere de la Biserica Ortodoxă, turiştii se vor alătura Puşcatului de Paşti, obicei din vechime prin care feciorii satului trag din zeci de tunuri aşezate pe dealurile din jurul localităţii până la răsăritul soarelui pentru a apăra comunitatea de spiritele rele ce îi dau târcoale [9].

Vizitati Roşia Montană este o initiativă a Asociatiei Bucureşti şi Alburnus Maior ce promovează turismul în Roşia Montană ca soluţie sustenabilă pentru dezvoltarea zonei. Pachetele turistice de Paşte şi 1 Mai costă 250 de lei fiecare şi au avut un număr limitat de locuri. Cele de 1 Mai s-au epuizat deja, iar de Paşte mai sunt disponibile doar câteva. Mai multe informaţii şi înscrieri se pot obţine la adresa excursie@vizitatirosiamontana.ro sau pe www.VizitatiRosiaMontana.ro

NOTE

INFO

www.VizitatiRosiaMontana.ro

E-mail: excursie@vizitatirosiamontana.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

3 comentarii la “Vizitati Rosia Montana de Paste si 1 mai”

  1. eee says:

    vin cativa oameni de sarbatori, dar apoi ce se alege de zona? pe ce sa se mai bazeze economia? de unde locuri de munca dac anu din minerit

  2. Alexandra says:

    bine ar fi ca toti banii stransi in aceste vacante sa ajunga la moti, la Rosia Montana, nu sa ramana in conturile celor de la Alburnus Maior, ca si pana acum!

  3. eva says:

    mai scot activistii niste venituri din oferta asta? mai bine ar sustine investitiile si ar avea si localnicii niste venituri ca sa traiasca normal

Scrie un comentariu: