“Vivien Leigh – ultima conferință de presă”, one-woman show cu Lamia Beligan

Spectacolul Teatrului Excelsior „Vivien Leigh – ultima conferință de presă”, un one-woman show cu Lamia Beligan, în regia Lianei Ceterchi aduce în fața publicului viața tulburată a uneia dintre cele mai mari actrițe ale lumii. Sâmbătă, 4 martie 2017, ora 19.00 în Sala Mare de Spectacole a Ateneului din Iași.

Povestea ei de dragoste cu Laurence Olivier, dramele, singurătatea, psihicul ei oscilant, toate sunt premise excelente pentru un one-woman show, cu atât mai mult cu cât biografiile sunt primite cu mare plăcere și savurate de către spectatori. Dorința de a afla secretele persoanelor din spatiul public, de a urmări ceea ce se petrece dincolo de gaura cheii, de a le cunoaște sentimentele cele mai intime, fac din acest gen de spectacole unele dintre cele mai căutate.

În anul 2010, căutam cu disperare o piesă de teatru care să mă seducă, să mă motiveze, cu care să rezonez, care să mă provoace să-mi depăşesc limitele şi să arăt acele faţete mai puţin cunoscute ale personalităţii mele histrionice. Căutam o piesă aşa cum caută câinele iarba de leac. Şi, cum nimic nu e întâmplător, coincidenţa fericită a făcut ca tatăl meu, neobosit căutător de piese de teatru noi şi interesante, să descopere acest text şi să se gândească imediat la mine. A făcut rost de el, mi l-a dat şi mi-a spus: «Trebuie neapărat să joci acest rol! E un rol pentru tine.»” (Lamia Beligan)

Întregul spectacol este conceput astfel încât în primul rând să ilustreze istoria unei vieți scurte, cu punctele ei culminante, transpuse prin sensibilitatea și personalitatea unei actrițe dintr-un alt mileniu.
Rolul este pe cât de ofertant, pe atât de riscant, pentru că, de vreme ce până azi la Hollywood nu s-a găsit o actriță care să-i egaleze frumusețea sau o Blanche la fel de bună ca ea, este cu atât mai dificil s-o interpretezi pe ea însăși.

Condusă regizoral de Liana Ceterchi, Lamia Beligan, alege o variantă posibilă, așezând viața lui Vivien Leigh într-o zonă narativă, în care, deși o întruchipează pe Vivien, păstrează totuși o distanță sănătoasă, care îi permite să o interpreteze și să îi povestească viața în egală măsură.

Intercalând câteva momente filmate cu însăși Vivien Leigh, în celebrul rol din „Pe aripile vântului” sau proiecții cu extrase din ziarele vremii, acel iulie 1967, când toată presa îi anunța moartea la 53 de ani, regia adaugă puțin farmec cu iz de „unde sunt zăpezile de altădată”, care atinge sensibilitatea spectatorului de secol 21, suprasaturat de informație și de gadgeturi și dornic, mai mult sau mai puțin conștient, de alb-negrul cu iz romantic al altor timpuri. Extrem de simplu pusă în scenă, povestea lui Marcy Lafferty urmează cronologic punctele importante ale vieții lui Vivien, după ce se deschide cu scena acelei conferințe de presă – ultima – la care actrița se trezește singură. Conferința este în fapt un pretext pentru reamintire și retrăire, înainte de moarte, a unui destin fascinant. Iar Lamia Beligan exact asta face, o însoțește pe drumul înapoi, ilustrându-i viața, fără să intre mai mult decât îi permite textul în intimitatea lumii ei. Ca o călătorie în timp în care se vede pe sine la diverse vârste, fără să relaționeze cu adevărat cu sine, chiar dacă intenția textului este asta. Reconstituind scene cu mai multe personaje, interpretându-le ea pe toate, precum cele în care se pune la cale destinul lui Scarlett O’Hara, actrița reface un fel de hartă a existenței lui Vivien, cea care, în ultimii ani, s-a luptat mai mult decât oricând cu propria ei fire. Judecând după scena finală, moartea sună ca o alegere.” – Monica Andronescu

BILETE

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 20 lei/ 15 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: www.ateneuiasi.ro

FB: www.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: