Decernarea premiilor va avea loc pe data de 25 aprilie, de la ora 17.00, în Aula ”George Emil Palade” a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi. Intrarea este libera.
Juriul a decis marele câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, premiu cu o tradiţie de un deceniu. Câştigătorul acestei ediţii este scriitorul Matei Vişniec, care a impresionat membrii juriului cu volumul „Negustorul de începuturi de roman“. Pe lângă acest premiu, Ziarul de Iaşi oferă pentru prima data două premii pentru debut, în anii anteriori oferindu-se doar unul. Acest premiu este adjudecat de scriitoarea Ana Ionesei pentru cartea de versuri „Maldororiana“, şi de Dragoş Zetu, pentru volumul „Povestirile lui Alice Munro“.
Aflat la cea de-a XI-a ediţie, acest premiu are menirea de a alege cea mai bună carte de proză românească pe anul care tocmai a trecut. Premiul pentru cea mai bună carte de debut este acordat de ziarul nostru în memoria primului său director onorific, Aurel Leon. „Juriul premiază anul acesta un scriitor cunoscut, şi fapt care este o premieră, un scriitor care trăieşte mai mult în Franţa decât în România, el stabilindu-se acolo la sfârşitul anilor 80. El continuă să scrie în română şi a avut o foarte frumoasă carieră de dramaturg pe scenele franţuzeşti. Romanul confirmă un talent deosebit şi o vocaţie de romancier, cu multe deschideri simbolice, propunând şi o dezbatere teoretică, dar fără preţiozitate. Un roman care îl ţine pe cititor, îl captivează. E una din acele cărţi foarte bune ale anului trecut şi noi am considerat că este cu adevărat cea mai bună proză, şi sper că nu ne-am înşelat”, a declarat Alexandru Călinescu, preşedintele juriului.
“Navetist” între două culturi
Contactat, câştigătorul face următoarea mărturisire: “De ce n-aş recunoaşte cu sinceritate că mă bucur foarte mult de acest premiu? Romanul “Negustorul de începuturi de roman” este un pariu estetic insolit, ar putea fi considerat chiar ca o “curiozitate” literară. Aşa că mă bucur că a atras atenţia, mă bucur că are publicul său. În ultimii ani mi-am scindat energiile şi mintea în două: am continuat să scriu teatru în limba franceză (pentru că trăiesc totuşi în Franţa) şi roman în româneşte. Am rămas un “navetist” între două culturi după ce am fost un navetist între Rădăuţi şi Bucureşti (cât am fost student), iar apoi între Bucureşti şi Dorobanţu-Plătăreşti (cât am fost profesor, până în 1987, anul plecarii mele din România). Indiferent de peregrinările mele culturale şi geografice, am rămas însă înainte de toate un scriitor român, cu un singur domiciuliu solid: limba română. Le multumesc celor care, promovându-mi cărţile, îmi oferă un surplus de energie şi dovadă că nu mi-am investit inutil 45 de ani din viaţă în pasiunea pentru literatură”, a menţionat Matei Vişniec.
Câştigătorii premiului pentru debut s-au declarat încântaţi de distincţia primită, ambii mărturisind că nu se aşteptau să se afle printre câştigători. “Cartea mea, la origine o teză de doctorat, este o monografie critică despre scriitoarea canadiană Alice Munro. Fiind o carte academică, ea se adresează unui public restrâns, aşa încât nu mă aşteptam la un impact de răsunet, cu atât mai puţin la un premiu cum e cel oferit de Ziarul de Iaşi. Scopul cărţii este acela de a prezenta publicului românesc un autor aproape necunoscut la noi. Lucrarea a apărut într-un context cultural fericit, la câteva luni după publicarea ei, Alice Munro a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură”, povesteşte Dragoş Zetu.
Premiul pentru debut a fost o surpriză plăcută şi pentru Ana Ionesei care mărturiseşte “Am participat la concursul de debut organizat de editura Adenium închipuindu-mi că sunt un zmeu care vrea să-şi spună povestea şi îşi aruncă manuscrisul ca pe-un buzdugan. Mi-am dorit mult să-mi încerc puterile şi m-am bucurat că ”buzduganul” a ajuns tocmai în oraşul meu natal”.
Din juriul care a ales câştigătorii fac parte criticul ieşean Alexandru Călinescu (preşedinte), precum şi cunoscuţii oameni de litere Emil Brumaru, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Antonio Patraş, Doris Mironescu şi Valeriu Gherghel. Decernarea premiilor va avea loc pe data de 25 aprilie, de la ora 17 în Aula ”George Emil Palade” a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi.
Anul trecut, premiul a fost adjudecat de scriitoarea Florina Ilis cu romanul „Vieţile paralele“, iar premiul pentru debut i-a revenit lui Mircea Păduraru pentru volumul „Reprezentările Diavolului în imaginarul literar românesc“.
Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2003, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.
Partenerii evenimentului sunt: Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi, Compania Antibiotice şi Iasisting.