Vin rosu si tauri (FOTO)

Este vineri, la prinz,  si cel mai faimos festival de vara din Spania incepe in uralele multimii adunata in piata centrala a micului orasel Pamplona, din nordul tarii.

Festivalul de la Pamplona14

Oameni din intreaga lume, cei mai multi purtind esarfele rosii traditionale alaturi de camasa si pantaloni de culoare alba,  striga entuziasmati in timp ce un oficial din balconul Primariei  declara festivalul deschis. Aprinde racheta care da startul petrecerii, ecoul  exploziei strabatind intreaga piata. Incepe nebunia!

Festivalul de la Pamplona09

Frenetica, eliberatoare, bucuria strabate intreaga piata si umple de energie miile de oameni dornici de petrecere. Participantii se stropesc reciproc cu vin rosu, apa si alte lichide si se bombardeaza reciproc cu faina,  totul transformindu-se intr-o mizerie pastoasa. Baloane imense, folosite in scop publicitar, zboara dintr-o parte in alta a pietei.

Festivalul de la Pamplona27

Festivalul de la Pamplona07
Festivalul de la Pamplona11

Festivalul de la Pamplona12

Festivalul de la Pamplona13

Festivalul de la Pamplona15

Festivalul de la Pamplona16

Arat ca dupa o imensa bataie cu mincare” spune Andrea, un american care a venit in Pamplona in concediu. Vrea sa guste din toate distractiile festivalului, dar, precaut,  nu vrea sa-si incerce norocul in fata taurilor de 500 de KG, vedetele festivalului.

Festivalul de la Pamplona17

Festivalul de la Pamplona18

Festivalul de la Pamplona19

Lindsay, o asistenta medicala de 25 de ani din Montana descrie festivitatea de deschidere ca fiind ”cel mai nebunesc lucru pe care l-am vazut vreodata.” ”Am venit special pentru festivitatea de deschidere, iar acum, ca a inceput este uluitor. Nu sint sigura ca voi alerga in cursa deoarece este prea aglomerat”, mai spune ea.

Festivalul de la Pamplona20

Festivalul de la Pamplona23

Festivalul de la Pamplona24

Festivalul de la Pamplona25

Prima din cele 8 curse in care curajosii alearga alaturi de tauri pe strazile inguste ale orasului va avea loc simbata dimineata, in cea de-a doua zi a festivalului. Din motive de siguranta, animalele alearga purtind salbe de clopote, zgomotul facindu-i sa alerge grupati. Taurii izolati pot deveni dezorientati si speriati, sansele de a-si indrepta atentia spre oameni fiind in acest caz mai mari.

Festivalul de la Pamplona26

Statistica , care incepe din 1924, arata ca pina acum au fost ucisi de 15 oameni. Cel mai recent caz dateaza din 2009,  cind un tinar spaniol a fost impuns in git in timp ce incerca sa scape de taur  strecurindu-se pe sub un gard de separare. A fost primul deces inregistrat in ultimii 15 ani.

Una din cele mai frumoase descrieri a Festivalului de la Pamplona –  o sarbatoare a Sfintului Fermin, patronul spiritual al orasului –  a fost facuta de Ernest Hemingway, in romanul ”The Sun Also Rises” (”Fiesta”, Editura Polirom). Cititi cartea si, daca aveti ocazia, participati la festival. Nu veti regreta nici o secunda!

Sarbatoarea are loc anual, incepe pe 6 iulie, la ora 12.00 si dureaza pina in data de 14 iulie. Cursele de tauri au loc in perioada 7-14 iulie, de la ora 8.00. La festival participa cca. 1.000.000 de oameni, din toata lumea

Sursa: www.telegraph.co.uk ; Foto: AP; REUTERS; AFP; EPA; GettyImages

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: