Videoproiectii documentare: Redu Consumul, Reutilizeaza, Recicleaza

* 25-26 noiembrie * Casa de Cultura ”Mihai Ursachi” * intrarea libera

Asociatia Mai Bine va invita sa participati la doua zile de proiectii de filme care vor avea loc in zilele de 25, 26 noiembrie in cadrul proiectului IaSi Recicleaza.

PROGRAM:

Vineri, 25 noiembrie

18.00: The Light Bulb Conspiracy,
Povestea nespusa a uzurii planificate

2010; 75 min;

Director: Cosima Dannoritzer;

Audio: Engleza | Franceza | Catalana | Germana | Spaniola;

Subtitrari: Romana;

Filmul prezinta povestea unor companii care fabrica produse menite sa se strice. Regizoarea Cosima Dannoritzer ne introduce conceptul de “Uzura planificata”, care reprezinta o practica ce a pornit de la ideea ca obiectele trainice nu sunt benefice unei afaceri.

Cu timpul, aceasta notiune a capatat noi intelesuri, astfel incat nu durabilitatea unui produs decide momentul inlocuirii acestuia, ci dorinta noastra de a avea lucruri putin mai noi, putin mai bune, putin mai repede…

 

 

19.30: Pig Business 

2009; 76 min;

Audio: Engleza | Poloneza | Romana;

Subtitrari: Romana, Engleza;

Acest documentar in regia lui Tracy-Louise Ward prezinta investigatia realizata de Tracy Worcester pe o perioada de 4 ani in domeniul industriei intensive de carne.

Cautarile ei o aduc si pe teritoriul Romaniei in incercarea ei de a prezenta efectele pe care aceasta industrie le are asupra comunitatilor locale, asupra micilor fermieri, asupra sanatatii oamenilor, asupra calitatii carnii pe care noi o consumam, asupra mediului inconjurator.

 

Sambata, 26 noiembrie

18.00: Macauba. Notes on fights and energy

2011; 34 min.;

Audio: Italiana, Portugheza;

Subtitrari: Romana;

Astazi, in Brazilia, se incearca crearea unei legaturi intre productia de biocombustibil, protectia mediului si reducerea saraciei. Dar aceasta noua cale porneste de la o realitate cruda pentru secolul al XXI-lea: muncitorii de pe campuri au statut de scavi.

Filmul spune o poveste despre lupta pentru pamant, despre exploatare, rebeliune si eliberare. Povestea unor oameni care au invatat sa cucereasca pamantul, metru cu metru, cu sacrificiu si dedicatie.

Documentarul in regia lui Antonio Martino a fost produs in cadrul proiectului Energizing Development realizat de GVC ONLUS si cofinantat de Uniunea Europeana, in pareneriat cu Fundatia Terra Mileniul III, Asociatia Alma Ro, Universitatea din Bologna, Organizatia Oikos si Clubul Ecologic Transilvania.

 

19.00: Meat the truth 

2008; 74 min.;

Audio: Engleza;

Subtitrari: Romana;

Karen Soeters ne atrage atentia asupra unui aspect foarte important in ceea ce priveste cauzele incalzirii globale, dar care pana acum a fost in mare parte ignorat: producerea intensiva de carne.

Filmul demonstreaza faptul ca aceasta productie industrializata contribuie mai mult la producerea efectului de sera decat toate noxele emise de toate masinile, trenurile, vapoarele si avioanele puse la un loc. Problemele ridicate vin si cu solutii care ne sunt la indemana.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: