Videoclipul necenzurat al lui Andy Warhol pentru hitul The Cars, ”Hello Again”

hello again - andy warhol

Andy Warhol a insemnat multe lucruri pentru multi oameni in cariera sa lunga si plina de evenimente: pictor si om de publicitate, fotograf si muzician, promotor si regizor de film. Putini stiu ca a regizat si videoclipuri muzicale. De fapt, unul singur, pentru  single-ul ”Hello Again” al formatiei The Cars, melodie de pe albumul ”Heartbeat City”, lansat in 1984.

Videoclipul cantecului ”You Might Think”  de pe acelasi album a fost un mare succes pe MTV, fiind unul dintre primele in care s-a folosit grafica generata pe calculator. Videoclipul  le-a adus celor de la The Cars premiul “Video Of The Year”, la prima editie de ”MTV Video Music Awards”, in anul 1984.

In videoclipul piesei ”Hello Again”, Warhol mizeaza mult pe estetica din ”You Might Think”, sintetizand imaginea ieftina, usor sexista, de mijloc al anilor ’80 pe care trupa The Cars au facut-o atat de cunoscuta: femei sumar imbracate, grafica pe calculator rudimentara si imagini cu ochelari de soare, cocktail-uri si, desigur o multime de masini. Insa, peste toate domneste  semnatura inconfundabila a lui Andy: o multime de petreceri, trupuri, mult sex si nuditate.

The Cars – Hello Again from Sergey Teterin on Vimeo.

Muzica pop a avut intotdeauna un rol important in munca lui Andy Warhol asa ca pare naturala apropierea sa de muzica la moda in anii optzeci, synthpop-ul promovat de The Cars.  Mai mult, el apare in videoclip intruchipand un barman iar alaturi de el o veti descoperi si pe foarte tanara Gina Gershon ( ati vazut-o in Showgirls sau, mai recent, in serialul difuzat de HBO, ”Cum sa reusesti in America”). Din motive evidente, versiunea extinsa, necenzurata a videoclipului nu a fost difuzata niciodata pe MTV. Cea cenzurata este, am putea spune ceva, mai putin sexista si mult mai putin Andy Warhol.

Warhol a fost unul dintre primii artisti care au adoptat tehnologia grafica digitala. Folosind un computer Amiga a animat imagini cu Marilyn Monroe si a creat portrete ale prietenei sale Deborah Harry. Il puteti vedea ”pictand” prima ”opera de arta digitala”, un portret al lui Debbie, pe un computer Amiga in materialul video de mai jos.

Sursa: www.openculture.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: