Victimele din accidente rutiere sunt comemorate intr-o maniera unica la Iasi

afis-ansvpar

Ziua Internațională a Comemorării Victimelor din Accidentele Rutiere va fi marcată la Iași pe data de 20 noiembrie 2016 într-o manieră unică de către Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere (ANSVPAR).

În primul rând, evenimentul se dorește a fi un omagiu pentru toți cei care și-au pierdut viața în accidentele rutiere. Pentru a sublinia importanța acestei zile, ANSVPAR în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Județean de Poliție Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași și SMURD Iași, precum și cu instituțiile media locale organizează o serie de evenimente care au ca scop atât prevenirea accidentelor rutiere cât și comemorarea celor care au decedat în urma unor astfel de incidente nefericite.

Astfel, la ora 14.00, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiescop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, va avea loc o slujbă religioasă pentru toți cei care au avut de suferit în urma accidentelor de circulație. Această slujbă va fi oficiată la Catedrala Mitropolitană Iași.

Evenimentul va continua de la ora 15:00 la Primăria Iași, Sala Vasile Pogor. Pentru prima dată în România, candidații la alegerile parlamentare vor fi puși la aceeași masă cu victimele accidentelor rutiere (urmașii celor decedați și persoane care au suferit leziuni foarte grave) pentru a semna în fața acestora un angajament solem că după ce vor ajunge în Parlament vor lupta pentru reducerea numărului de accidente.

A fost adresată invitația către toți candidații la partamentare pentru a participa la acest eveniment, fără a transforma sub nicio formă această dezbatere într-una politică. Aceștia vor arăta modalitățile prin care vor încerca să prevină accidentele rutiere și modalitățile prin care vor putea oferi o protecție legislativă sporită victimelor rămase în urmă. Principala temă de dezbatere vizează necesitatea modificării legislației în domeniul rutier pentru o protecție mai bună a participanților la trafic, fie pietoni, pasageri sau conducători auto. Și-au anunțat prezența și reprezentanții mai multor instituții publice locale.

De asemenea, va fi pusă în discuție următoarea problemă: infrastructura rutieră este o cauză principală a numărului mare de accidente în România, și mai ales în zona Moldovei? Construcția unei autostrăzi care să lege Iașul de restul țării va contribui la reducerea numărului de accidente?

Dezbaterile din sala Vasile Pogor a Primăriei Iași vor fi moderate de către Andreea Marin. Acesta a fost victimă indirectă a unui grav accident de circulație, în urma căruia și-a pierdut viața mama sa.

Evenimente similare organizate de ANSVPAR au loc la Iași de mai mulți ani. În anul 2013, aproximativ 1000 de persoane au participat la Marșul Tăcerii, în solidaritate față de cei care au fost implicați în astfel de incidente. Cu lumânări aprinse în mâini, participanții la eveniment au înconjurat Palatul Culturii și au lansat câteva sute de lampioane în centrul Iașului.

ANSVPAR îi așteaptă la acest eveniment pe toți cei care au avut de suferit în urma unui accident rutier, pe cei care au pierdut pe cineva drag în aceste împrejurări, dar și pe cei care doresc să lupte alături de noi pentru siguranța rutieră și prevenirea accidentelor de circulație.

PROGRAM

Duminică, 20 noiembrie 2016

  • 14:00 – 14:45 Slujba religioasă pentru comemorarea victimelor accidentelor rutiere la Mitropolia Moldovei și Bucovinei;
  • 15:00 -15:30 După oficierea ceremoniei religioase, oficialitățile prezente la eveniment vor susține un scurt discurs despre prevenirea accidentelor rutiere și despre situația de la Iași;
  • 15:30 – 16.30 Dezbateri cu temele: 1.Infrastructura rutiera, cauza accidentelor rutiere; 2.Expunerea opinii, realizarea unor angajamente solemnte din partea candidatilor la alegerile parlamentare 2016; 3.Autostrada Ungheni-Târgu Mureș-necesitate, posibilitatea realizării acestei investiții, influența pe care o va avea în dinamica accidentelor rutiere.

INFO

Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și
Prevenirea Accidentelor Rutiere (ANSVPAR)

www.asociația-victimelor.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: