Vești bune pentru locuitorii zonei Tătărași: Filiala Ateneu se redeschide publicului

ateneul-tatarasi

Începând de luni, 4 aprilie 2016, Filiala Ateneu a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași își reia activitatea cu publicul după următorul program: de luni până vineri între orele 9.00 – 17.00.

Situată la etajul al doilea al Ateneului Tătărași, filiala dispune de un fond total de publicaţii ce numără aproximativ 25.000 de unităţi de bibliotecă şi asigură nevoile de lectură şi informare în special pentru locuitorii din zonele Tătăraşi, Metalurgie, Dancu, Holboca. Fondul filialei este alcătuit din cărţi, publicaţii seriale şi materiale audio-video.

Amplasarea Ateneului într-o zonă cu mai multe instituţii de învăţământ este de un real sprijin elevilor, care nu mai sunt nevoiţi astfel să parcurgă distanţe apreciative în căutarea cărţilor de care au nevoie. Împrumutul documentelor se realizează în regim automatizat. Pe lângă împrumutul de carte la domiciliu, biblioteca oferă condiţii în vederea consultării materialelor de referinţă (enciclopedii, dicţionare, cursuri de limbi străine, ghiduri, albume, atlase etc.) sau a publicaţiilor periodice, având abonamente la cotidiene locale și reviste.

Scurt istoric: Existenţa Filialei Ateneu a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” este strâns legată de istoria a ceea ce a fost Ateneul Popular Tătăraşi. De aceea este demn de amintit efortul însemnat al personalităţilor culturale din acele vremuri.

Ateneul Popular Tătăraşi (denumit din 1948, Casa de Cultură Ateneul Tătăraşi, iar din 1987, Casa de Cultură a Municipiului Iaşi) a fost întemeiat în anul 1920 din iniţiativa şi prin strădaniile omului de cultură Constantin N. Ifrim, fiind prima instituţie de acest profil din România de după Primul Război Mondial, scopul fiind promovarea valorilor culturii şi a artelor.

Aici se organizau conferinţe, cenacluri literare, şezători, concursuri, diverse spectacole susţinute atât de formaţii artistice, cât şi de amatori şi altele. În anul 1955, având susţinerea locuitorilor şi beneficiind de sprijinul primăriei, tot aici ia fiinţă prima filială a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi”, fiind amenajată într-o sală aflată la parter. Biblioteca de cartier, având la început un fond modest de carte format din aproximativ 5.000 de volume, împrumuta cărţi la domiciliu şi găzduia activităţi cultural-educative (cercuri cu femeile, dimineţi de poveşti pentru copii, audiţiile muzicale de duminică dimineaţa, întâlniri cu scriitori, profesori universitari).

În acest fel, timp de peste două decenii viaţa spirituală a Iaşului din perioada interbelică cunoaşte o intensă mişcare culturală constituind nucleul vieţii spirituale al cartierului Tătăraşi. Degradarea treptată a clădirii Ateneului, după cutremurul din 1977, a determinat mutarea bibliotecii în anul 1979, când Consiliul Municipal decide alocarea unui spaţiu provizoriu, la parterul blocului A3 din strada Vasile Lupu nr. 114-116.

Deşi Biblioteca „Gh. Asachi” dispune investiţii aici pentru a-l face funcţionabil, spaţiul rămâne impropriu lecturii şi activităţilor conexe. Mutarea „temporară” se prelungeşte pe parcursul a 25 de ani, până în luna ianuarie a anului 2004. În această perioadă biblioteca poartă denumirea de Filiala „Vasile Lupu”.

În şedinţa Consiliului Local Municipal Iaşi, din data de 31 martie 2004, după îndelungi tergiversări s-a hotărât aprobarea organizării de către Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” a Bibliotecii Publice Ateneu, în noul edificiu al Instituţiei publice de cultură Ateneu Tătăraşi, din strada Pictorului nr.14 (edificiu dat în folosinţă în anul 2002).

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FB: www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: