Expozitia “Niccolo Livaditi si epoca sa (1832-1858)”

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi – Muzeul de Arta si Muzeul de Istorie a Moldovei – va invita la expozitia „Niccolo Livaditi si epoca sa (1832-1858)” la Muzeul Unirii, str. Lapusneanu 14.

Expozitia reuneste 26 de portrete din colectiile Muzeului de Arta din Iasi, Muzeului National de Arta a Romaniei din Bucuresti, Muzeului de Arta din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau, Muzeului Judetean de Arta Prahova „Ion Ionescu-Quintus” si Muzeului Literaturii Romane Iasi.

Anul acesta se implinesc 180 de ani de la stabilirea la Iasi a pictorului italian Niccolo Livaditi, cel care avea sa devina portretistul favorit al societatii moldovenesti. De-a lungul carierei, acesta a zugravit numeroase chipuri de dregatori, cucoane, carturari, negustori, din timpul domniilor lui Mihail Sturdza si Grigore Alexandru Ghica. Cele mai multe dintre acestea nu au mai fost expuse pana acum, aflandu-se la prima lor intalnire cu publicul.

Pictorul Niccolo Livaditi este cel care a introdus in arta plastica de la noi portretul de familie, in care sotii apar alaturi de copiii lor.

In aceste „cadre pictate” este surprinsa o societate in plina tranzitie, de la modelele orientale spre modele occidentale: se perinda cucoane cu rochii biedermeier, gatite cu bucle „englezesti”, alaturi de boieri invesmantati in anteriu si giubea; tineri purtand redingote apusene („bonjururi”), ofiteri si demnitari in noile uniforme, impodobite cu decoratii otomane si rusesti. Aceste portrete sunt excelente documente pentru studiul mentalitatilor, dar si pentru istoria modei. Dincolo de aceasta, se constata interesul pictorului pentru patrunderea firii personajelor, pentru expresivitatea portretelor. In portretele realizate de Livaditi apar si personalitati ale epocii, precum logofatul Alecu Ghica si fiul sau, domnitorul Grigore Al. Ghica, hatmanul Teodor Bals, logofatul Iorgu Ghica, aga Iancu Manu, Vasile Alecsandri tatal si fiul, juristul Gh. Marzescu, chirurgul Lockmann, actorul Matei Millo.

Multe dintre portretele lui Livaditi sunt lucrari de dimensiuni mici si mijlocii, menite sa fie expuse in intimitatea unui salon de altadata. De aici si ideea de a prezenta aceste chipuri zugravite nu intr-o expunere neutra, ci alaturi de piese de arta decorativa, mobilier, portelan, argintarie, specifice epocii, care sa evoce micul univers al saloanelor de la jumatatea secolului al XIX-lea.

Expozitia va putea fi vizitata pana la 30 iunie 2012.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: