Expozitia de sculptura “Ascultand Lemnul”

Ateneul Tatarasi, Asociatia Mesterilor Populari din Moldova, Muzeul Etnografic al Moldovei, va invita in perioada 15 iunie – 15 august la expozitia de sculptura ASCULTAND LEMNUL, apartinand artistului MIRCEA MIHAILESCU.

Mircea Mihailescu a debutat plecand de la modelele artei populare, pe care si le-a insusit si imbogatit spiritual, ulterior, prin propria sa personalitate.

Placerea povestirii, umorul, acea „teama de gol” (horror vacui) s.a., insemne definitorii ale creatiei populare, se regasesc si in substanta intima a creatiei sale. In timp, insa, a evoluat catre o arta cu caracter simbolic, aditonand si experiente ale artei contemporane. Asa se face ca „Fantana cu carti”, „Cocosul”, „Familia”, „Descatusare” ne vorbesc altfel despre creatia unui artist care, neparasind traditia, a stiut sa-si dezvolte propriul limbaj, evoluand, uneori, in cele mai bune lucrari ale sale, inspre arta moderna.

critic de arta Aurel ISTRATI

Lucrarile lui Mircea Mihailescu au o complexitate ce nu poate fi explicata decat prin harul ce i-a fost harazit de Dumnezeu si de una dintre ursitoare, probabil de loc din codrii Neamtului, spatiul din care a plecat in lume pruncul Mircea. Faptul ca este fiu de preot ortodox este vizibil in opera sa artistica (mai cu seama in troitele sale atat de simple, dar si de speciale), multe dintre lucrarile sale avand o clara ideatica biblica, nu neaparat crestin-ortodoxa, multe alte orizonturi ale cunoasterii umane fiind survolate cu mare interes de catre artistul nostru. Ramane ca o constanta a operei sale artistice permanenta raportare la filonul nostru traditional, raportare omniprezenta in tehnica de lucru, in unele motive decorative sau in multe dintre subiectele lucrarilor sale, toate tradand, fara nici un echivoc, aceasta tendinta frumoasa, care da forta si trainicie intregii sale creatii. In acelasi timp, Mihailescu este adesea modern, mai cu seama in expresia sculpturala, cu nimic mai prejos decat multi alti sculptori cu studii din spatiul nostru sau de aiurea. De unde vine aceasta modernitate, numai Dumnezeu si acea buclucasa de ursitoare din codrii Neamtului probabil stiu!

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: