Expozitia de arta naiva “Viziuni Arhaice”

Ateneul Tatarasi, Asociatia Mesterilor Populari din Moldova va invita, incepand de luni, 9 ianuarie, sa vizitati expozitia de arta naiva VIZIUNI ARHAICE, apartinand pictorului bacauan Ioan MARIC.

Vernisajul va fi prezentat de criticul de arta Aurel Istrati si etnograful Marcel Lutic. Moderator: directorul Ateneului Tatarasi dr. Liviu Bratescu.

IOAN MARIC – este pictor de arta naiva bacauan, membru a numeroase asociatii si organizatii neguvernamentale, (Academia Artelor Traditionale din Romania, A.C.A.R. – Strasbsourg, Asociatia Creatorilor Populari din Romania, Fundatia Artistilor Plastici Naivi Vintila – Arplana, La maison culturelle belgo – roumaine A.S.B.L. etc.), autor a 80 de expozitii personale, participant la 566 expozitii colective. Ioan Maric este si detinatorul a numeroase premii, diplome si distinctii civice: 1969 – Premiul III la Salonul International de Arta Naiva – Bucuresti; Medalii de aur la Lugano in 1974, Milano, Venetia – 1973 si Viaregal in 1976; Laureat intre anii 1970 – 2007, al Festivalul National de Arta Naiva; Premiul Special al U.A.P. 1991; Laureat al Salonului International Bucuresti in anii 1999, 2003, 2005 si 2007; Placheta ACAR Strassbourg 2007; Diploma de onoare Bruxelles, 2007; Diploma de excelenta, Parlamentul European 2008, Strassbourg, Premiul pentru pictorul naiv al anului 2010 acordat de Fundatia Culturala Cancicov s.a.

Pictorul bacauan a cunoscut in ultimii ani o adevarata ascensiune profesionala si o recunoastere deplina a meritelor artistice in arta naiva. Lucrarile sale sunt expuse pe toate continentele si a primit numeroase premii. Totodata, comuna Margineni, municipiul Bacau, si Consiliul Judetean Bacau i-au acordat titlul de cetatean de onoare. In luna noiembrie 2011 Ioan Maric si-a expus lucrarile in foaierul de plen al Senatului Romaniei, in decembrie la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, iar la Salonul International de Arta Naiva juriul i-a acordat Premiul de excelenta pentru intreaga activitate.

Satul lui Maric, recreat pentru sine prin insolita hermeneutica plastica, este pictat cu simplitate, cu generozitate, cu prospetime, cu calma curiozitate, cu refuz al plictisului, cu iubire fata de natura, – in admiratia vorbei de duh – si contine: poveste, personaje si actiune, dar mai ales puncte culminante ale situatiilor create de chimia secreta a sufletului sau. Satul lui Ioan Maric este guvernat de legi speciale care au drept fundament umorul exersat cu blandete, cu nesfarsita intelegere si dragoste fata de locuitorii sai bizari, – atitudine care divulga compasiunea creatorului, din care acestia s-au nascut.
Viorel Savin – “Satul Pictorului”

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: