Vehiculele cu numere provizorii sau de proba pot fi introduse în România doar pe remorci sau trailere

Din cazuistica înregistrata la nivelul punctelor de trecere ale frontierei rutiere s-a constatat ca sunt cetateni care se prezinta, pentru a intra sau a iesi în/din tara, la volanul unor autovehicule si remorci care au montate placute cu numere de înmatriculare provizorii sau pentru proba, atribuite de autoritatile din  Republica Federala Germania, cât si cele de tip „P” eliberate de Ungaria (cazuri care atrag raspunderea penala a conducatorilor auto), fapt pentru care Inspectoratul General al Politiei de Frontiera  reaminteste care sunt prevederile legale în domeniu si modul cum se efectueaza formalitatile de frontiera pentru astfel de autovehicule:

Astfel, în conformitate cu art. 1 alin. (3), art. 82 alin. (2) si art. 109 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002  privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, punerea în circulatie si/sau conducerea pe drumurile publice din România a unui vehicul pe care este aplicat unul din tipurile de placute mentionate mai jos, atrage raspunderea penala în conformitate cu prevederile art. 334 din Codului penal (punerea în circulatie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat):

  • placutele cu numere de înmatriculare provizorii cu caractere de culoare neagra în care perioada de valabilitate este înscrisa în partea dreapta pe fond galben, eliberate de autoritatile germane, cu care vehiculele pot circula exclusiv pe teritoriul Germaniei;
  • placutele cu numere de înmatriculare profesionale (de garaj) eliberate de autoritatile germane sunt valabile pe teritoriul altui stat doar în baza unui acord bilateral încheiat între cele 2 state, iar între România si Germania nu este încheiat un astfel de acord;
  • placutele cu numere de înmatriculare de tip „P” (probe) sunt atribuite de autoritatile maghiare societatilor comerciale care produc, comercializeaza sau repara autovehicule si nu autoturismelor pe care sunt aplicate, astfel ca vehiculele în cauza nu sunt înscrise în circulatie în Ungaria.

Astfel, în cazul prezentarii la intrarea în tara a unei persoane care conduce un autovehicul sau o remorca având montate placutele sus-mentionate, Politia de Frontiera nu va permite intrarea în tara a mijlocului de transport, ca urmare a faptului ca vehiculele respective nu au drept de circulatie în România.

În situatia în care o persoana se prezinta la iesirea din tara conducând un vehicul înmatriculat în conditiile prezentate mai sus, lucratorii politiei de frontiera vor întocmi lucrare penala sub aspectul savârsirii infractiunii de „punerea în circulatie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, prevazuta de art. 334  din Codul penal.

Prin exceptie, se va permite intrarea sau iesirea în/din tara autovehiculelor sau remorcilor in conditiile de inmatriculare respective, doar daca sunt transportate în mijloace de transport (remorci, trailere, etc.).

INFO

www.politiadefrontiera.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: