”Vechi și Nou în Iașul Anului Centenar” – expoziţie semnată David Alexandru (13 ani)

Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi în parteneriat cu Hotel-Restaurant ”La Castel” Iaşi organizează o nouă expoziţie personală a artistului plastic ieşean David Alexandru (13 ani), în Turnul Golia – et.1., în perioada 07.12.2018-07.04.2018.

Expoziţia este intitulată ”Vechi și Nou în Iașul Anului Centenar” şi este dedicată Anului Centenar și Iașului și conţine un număr de 35 de lucrări , dintre care 22 sunt lucrări în peniță, iar restul de 13 sunt lucrări în ulei, acuarelă și acrilic.

Hotel-Restaurant ”La Castel” Iaşi este partenerul care asigură finanţarea pentru înrămarea celor 35 de tablouri expuse.

Lucrările în peniță redau clădiri cu însemnătate istorică din Iași, unele dintre ele foarte cunoscute, dar și clădiri noi și moderne , case vechi anonime, care însă au trecut prin cei 100 de ani și își arată venerabila vârstă , Teiul lui Eminescu, statuia lui Gheorghe Asachi, vedem un Iași vechi și un Iași nou, un Iași care ne transmite trăiri și sentimente deosebite, de nostalgie, melancolie , dar și de admirație și de recunoștință.

Deși lucrările în peniță sunt în alb și negru, semn al luminilor și umbrelor care au stat permanent asupra Iașului, Iașul din 2018 este unul al culorilor și speranțelor.O parte din lucrările în peniță redau Râpa Galbenă, Palatul Braunstein (fosta clădire CEC), Vama Veche, Turnul Golia, Bojdeuca lui Ion Creangă, scările care duc la Bojdeuca lui Creangă, podețul din Parcul Copou și alte imagini cu locuri din Iași pe care le veți descoperi și le veți recunoaște vizitând expoziția.

David este fermecat de sunetul ploii în Iași, de imaginea orașului atunci când plouă și de aceea
2 lucrări expuse în această expoziție ne înfățișează ploaia din Iași.

În expoziție se află o lucrare în ulei care aparent nu are legatură cu tema acesteia, pentru că înfățișează niște vase pe apă, lucrarea însă ne face să visăm la Iașul viitorului, al Bahluiului navigabil, un Iași și un Bahlui al următorului centenar.

Un alt tablou în ulei, aflat în expoziție înfățișează un înger, simbolizând un secol de credință, un secol de unitate în credință a României.

Deși expoziția este dedicată Centenarului, David nu s-a aflat în țară în perioada 23 noiembrie – 03 decembrie 2018 datorită invitației primite din India , de a vizita Kerala, o regiune din această țară. Locuitorii Indiei sunt cuceriți de talentul și activitatea lui David și de aceea l-au invitat pentru a doua oară să le fie oaspete și să realizeze lucrări inspirate din peisajele țării lor.

Din nou alături de David, va fi Anna Despa (11 ani-Iași), elevă a Școlii B.P.Hașdeu Iași, care va expune 9 dintre lucrările sale, având un loc de expunere dedicat în expoziție , loc numit ”Colțul Discipolului”.
De la expoziția precedentă, în care a expus alături de David , lucrările sale fiind expuse atunci în ”Colțul Artistului Plastic Debutant”, Anna s-a inspirat de la maestrul său, David și ne arată că talentul său completat de muncă și perseverență duc în final la un progres evident.

Lucrarea Annei dedicată Centenarului este Palatul Culturii din Iași, dar va fi și o lucrare intitulată ”Vitraliu”, inspirată din vitraliile Palatului Culturii și ale unor biserici vizitate de ea.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 7 decembrie 2018, ora 17,30, et.1 al Turnului Golia.

Evenimentul este public, cu intrare gratuită pentru toți cei care doresc să participe şi să fie alături de David , de Anna şi de prietenii lor.

La Vernisaj vor fi alături de David și de Anna, prietenii lor, de asemenea foarte talentați: Andreea Daria Alesia Dumitriu (10 ani) și Andrei Nicăi (12 ani) , interpreți de muzică populară din Iași, nume deja consacrate ale acestui gen muzical și care vor susţine un scurt moment artistic.

INFO

Asociația “Centrul de Promovare Turistică” Iași

E-mail: centrul.promovare.turistica.iasi@gmail.com;

Telefon: 0332/408.549

www.iasi-info.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: