Vechea Catedrala

Biserica Sf Gheorghe-Catedrala Veche

In interior, ceea ce incanta si impresioneaza cel mai mult, este pictura in stil bizantin a “Judecatii de Apoi”

Biserica “Sf. Gheorghe” sau vechea Catedrala Mitropolitana a fost construita intre 1761-1768, in timpul domniei lui Ion Theodor Calimachi, de catre fratele acestuia, Mitropolitul Gavril Calimachi. Din 1887, cand a fost sfintita Noua Catedrala Mitropolitana, Biserica “Sf. Gheorghe” a devenit mai mult un muzeu decat un edificiu de cult, pana in 1989 cand a fost redeschisa.

Incepand cu 1761, anul de incepere a constructiei bisericii, s-a constat o deschidere brusca spre formele arhitecturii baroce care reuseste sa ajunga, pe cai ocolite si in Moldova. Din acest punct de vedere, reprezentativa este, alaturi de Bisericile “Sfintii Teodori” si Talpalari, si Biserica Sf. Gheorghe a Vechii Mitropolii din Iasi. De plan triconc cu abside laterale mascate de rezalite, biserica are pe latura de vest un turn-clopotnita, element caracteristic si celorlalte doua edificii ecleziaste, care la parter gazduieste pridvorul. La “Sf. Gheorghe”, turla de pe naos si vechile boltiri s-au prabusit. Din zidarie insa, a fost recuperat pridvorul deschis, considerat cea mai frumoasa piesa a edificiului. Pridvorul se sprijina pe 12 coloane masive din piatra (din care 4 angajate in zid) cu capitele de tip compozit. Decoratia in relief a acestora, in deplina concordanta cu plastica arhitectonica a fatadelor, prezinta motive vegetale. Plastica fatadelor are un pronuntat caracter oriental. De jur imprejur, se intinde o succesiune de pilastri angajati in zid care delimiteaza spatii decorate cu panouri-firde arcuite in sus in acolade orientale, in timp ce in jos, isi sprijina baza pe cate un triunghi. Chenarele ferestrelor sunt bogat impodobite cu motive florale stilizate. Braul torsada de sub streasina, aminteste de Dragomirna, iar pilastrii cu capitelele corintice impreuna cu ancadramentele ferestrelor prevazute cu frontoane triunghiulare, amintesc de fatadele baroce ale bisericii Golia. Interiorul bizantin al bisericii este fastuos, cu sculpturi poleite in aur si numeroase icoane. Dominanta interiorului o formeaza catapeteasma (realizata spre sfarsitul secolului al XVIII-lea) care insa nu face corp comun cu iconostasul ca la celelalte biserici (Banu, Sf. Spiridon). Cele 5 registre pictate sunt integrate in sculptura de lemn de tei aurit, realizat in tehnica “a jour” cu o mare finete.

Intre minunatele obiecte de cult ale bisericii, se afla icoana Maicii Domnului, icoanele Domnului Iisus Hristos si a Sfantului Gheorghe, executate in 1804-1805 de marele pictor neoclasic, Eustatie Altini. Dar ceea ce incanta si impresioneaza cel mai mult, este pictura in stil bizantin a “Judecatii de Apoi”.

Intre 1766 si 1821, biserica era si capela invataceilor si profesorilor de la apropiata Academie Domneasca, aflata in perimetrul din fata actualei Mitropolii. Astazi, printr-o coincidenta, acestora le-au luat locul studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi.

INFO

Adresa: Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, nr. 16

Hram: Sf. Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie) si Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla (7 august)

Program de vizitare: zilnic, intre orele 17.00-20.00 Pe perioada restaurarii Catedralei, adaposteste moastele Cuv. Parascheva

* Rubrica realizata in colaborare cu Centrul de Informare Turistica Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: