”Vanessa si sora ei”  de Priya Parmar / Editura Humanitas

Spectaculos si plin de detalii ce reusesc sa reinvie un interval-cheie din istoria literaturii secolului XX, romanul ”Vanessa si sora ei”  de Priya Parmar, bestseller al editurii la Bookfest 2017,  spune povestea relatiei tumultuoase a pictoritei Vanessa Bell cu sora sa, faimoasa scriitoare Virginia Woolf.

Sub forma unor consemnari din jurnalul sau intim, in care isi noteaza inclusiv observatii legate de propria pictura, de lecturi si discutii intelectuale, dar si de experienta maternitatii, cartea impune o serie de portrete ale membrilor Grupului Bloomsbury, bine documentate si extrem de vii.

Romanul Vanessa si sora ei a intrat imediat dupa publicare in topurile de vanzari americane si a fost inclus pe listele celor mai bune titluri ale anului 2015. Editia in limba romana a aparut in colectia „Raftul Denisei“, traducerea fiind semnata de Irina Horea si Antoaneta Ralian.

DESPRE CARTE

Londra, 1905. Dupa moartea parintilor, surorile Stephen, Vanessa si Virginia, impreuna cu fratii mai tineri, Thoby si Adrian, se muta intr-o casa din avangardistul cartier Bloomsbury. In jurul lor se va forma un cerc de artisti si scriitori remarcabili, tineri boemi, nonconformisti, care vor intra in legenda drept Grupul Bloomsbury. Dar totul se schimba cand Vanessa se indragosteste pe neasteptate si sora ei se simte abandonata. Posesiva pana la obsesie, charismatica si manipulatoare, de o inteligenta exceptionala, Virginia a trait mereu inconjurata de atentia si afectiunea surorii sale; fara acestea, poate oricand sa cada prada tendintelor autodistructive. In vreme ce tragedia si tradarea ameninta sa le destrame familia, Vanessa trebuie sa ia o decizie prin care sa-si protejeze propria fericire.

„Romanul Vanessa si sora ei e scris intr-un ritm navalnic, cu mult farmec si vivacitate. Cartea ne invita sa ne familiarizam cu acel moment al istoriei cand minti stralucite s-au ciocnit si din coliziunea aceasta au luat nastere forme noi in lumea artelor si a literelor. Dar ceea ce vrajeste cititorul cu adevarat e relatia dintre cele doua surori, mereu intr-un echilibru precar, provocand schimbari profunde, ireversibile, in sufletele lor. Pregatiti-va sa fiti coplesiti de acest roman.“ (Paula McLain, autoarea bestsellerului Sotia din Paris)

DESPRE AUTOR

Priya Parmar s-a nascut in 1974, tatal sau fiind indian, iar mama americanca din California. A absolvit Mount Holyoke College, in Massachusetts, unde a studiat cu poetul Iosif Brodski. A mers pentru un an la Oxford University, pentru a se inscrie in cele din urma la University of Edinburgh, unde a obtinut un masterat si ulterior un doctorat in literatura engleza si teatru. A fost editor freelancer si a debutat in 2011 cu romanul Exit the Actress, despre Nell Gwyn, actrita din perioada Restauratiei si amanta regelui Carol al II-lea al Angliei. A doua ei carte, Vanessa si sora ei (Vanessa and Her Sister, 2014; Humanitas Fiction, 2017), care creioneaza magistral inceputurile Grupului Bloomsbury si relatia dintre Virginia Woolf si sora ei, Vanessa Bell, a devenit imediat bestseller. Priya Parmar traieste in Hawaii si la Londra.

O carte recomandata de Blogul unei cititoare de cursa lunga si Radio Gold FM.

INFO

Editura Humanitas

www.humanitas.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: