Valori culturale romanesti, editia a XV-a

vcr_noiembrie-2016_afis-a3

Proiectul Valori Culturale Romanesti revine in actualitate odata cu organizarea celei dea XV  editii. Manifestare scolara de inalta  tinuta, unica  in regiunea Moldovei, acest proiect educational reuneste in perioada 11-13 nov 2016 ,aproape 160 de elevi interesati de ceea ce inseamna valorile autentice ale spiritualitatii romanesti,patriotism, credinta ortodoxa si adevar in cunoasterea si intelegerea istoriei  nationale . Aceasta editie jubiliara este gazduita de Colegiul National Mihai Eminescu Iasi in parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox Veniamin Costachi de la Manastirea Neamt.

In cele trei zile extrem de dense elevii , profesorii si parintii vor participa la lectii interdisciplinare in cadrul carora profesorii de istorie si religie din ambele scoli vor propune o noua abordare o orei scolare cu accentul pe valorile patriotice prea adesea uitate. In programul acestei editii un capitol important este dedicat  tinerilor ,   sperantelor  si deziluziilor  lor intr-o societate aflata intr-o continua tranzitie .Cu entuziasmul specific varstei elevii  vor participa la dezbateri in cadrul carora vor conferentia  personalitati ale vietii culturale iesene si reprezentanti de frunte ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Astfel, vineri, 11 noiembrie, la ora 16,30 in  salonul Muzeului  Mihail Kogalniceanu invitatul de onoare al acestei editii, scriitorul Dan Lungu va fi in dialog cu cei prezenti pe o tema de mare actualitate – Este Romania altfel?

Sambata, 12 noiembrie, la ora 10:00  in sala Baptisterium din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei , Invitatul de onoare al editiei a XV,  Parintele Arhimandrit  Hrisostom Radasanu, va conferentia despre si cu tinerii zilelor noastre in cadrul unor Dialoguri esentiale despre credinta si adevar.

Participantii vor prezenta momente artistice in care vor da masura talentului lor ,isi vor dovedi buna pregatire in domeniul istoriei si a religiei in cadrul  concursului ”Oltea Doamna” si se vor manifesta pe terenul de fotbal  pentru obtinerea Cupei Prieteniei. Beneficiind de sprijinul unor institutii de prestigiu din Iasi , Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Complexul Muzeal National Moldova, Facultatea de Istorie, Muzeul Literaturii Romane,  Inspectoratul Scolar Judetea, Colegiul National de Arta Octav Bancila, aceasta intalnire isi propune inainte de toate sa dea posibilitatea elevilor sa comunice ,sa-si exprime sentimentele, trairile ,sa-si faca cunoscute asteptarile si sa propuna solutii la complexele probleme pe care vor trebui sa la infrunte dupa terminarea liceului.

Unul din momentele incarcate de emotii va avea loc duminica ,13 noiembrie la Biserica Sf. Sava unde impreuna, dascali si invatacei, ne vom bucura in cadrul Sfintei Liturghii sub semnul lui Hristos.

Programul acestei editii cuprinde si o vizita documentara in muzeele Palatului Culturii, unul din cele mai frumoase simboluri ale orasului Iasi, unde talentatii elevi ai Colegiului National de Arta Octav Bancila Iasi vor prezenta un program artistic intitulat sugestiv ”Sunetul muzicii”.

Manifestarea este promovata de Radio Trinitas, Radio Iasi, Ziarul Lumina, Agentia de Stiri Basilica si alte publicatii on-line din Iasi. Proiectul educational Valori Culturale Romanesti este posibil si datorita unui generos sprijin acordat de oameni de suflet inca increzatori in viitorul scolii romanesti.

  • – Ioanna Olarescu- Director general S.C.Frarom International Est S.R.L. Iasi;
  • -Alina Sofron-Director general S.C.Chambon S.R.L. Iasi;
  • -Dragomir Margineanu-Director Asociatia pentru Educatie DAR Otopeni;
  • -Dan Mihoci-Director general Casa Ta-Companie imobiliara Iasi;
  • – Narcis Popa -Director General S.C.Kolos Group S.R.L. Iasi;
  • -Mihaela Spanu -Director general Lee’s Catering S.R.L. Iasi;
  • -Senica Turcanu-Director al Muzeului de Istorie-Palatul Culturii.

Calde multumiri se cuvin si dl Calin Gafta ,Giani Doloi ,Sergiu Fala si Grigore  Odobasa   care au fost alaturi de organizatori in pregatirea acestei editii.La  buna desfasurare a aceastei  editii s-au implicat in mod special si cativa elevi de la Eminescu: Medeea Tincu, Sonia Sitea si Caterina Dascalescu in proiectarea activitatilor si David Vezeteu, Cosmin Gafta si Edy Coman in realizarea filmului editiei de la Neamt.

Rodul unei excelente colaborari intre  elevii si profesorii Colegiului  Eminescu si Colegiului  de Arta Octav Bancila, la aceasta editie patru elevi, Casiean Teodor,Danila Emilian,Andrei Papa si Robert Stratica  vor incanta audienta la momentul artistic din deschiderea manifestarilor:

Valorile, cum au intrat in vocabularul elevilor de la Eminescu, sunt rezultatul eforturilor unor profesori dedicati: Prof.dr.Lacramioara Iordachescu , Prof.Daniela Plesca ,Prof. Anisoara Magdalinis,  Prof.Diogene Mihaila .

Alaturi de  ei au fost conducerile celor doua institutii scolare reprezentate de  Prof.Dr. Gabriela Sandulescu directorul Colegiului National Mihai Eminescu Iasi si Pr. Prof.Ioan Mihoc directorul Seminarului Veniamin Costachi de la Manastirea Neamt.

Aceasta editie se va desfasura cu binecuvantarea IPS Teofan  Mitropolitul Moldovei si Bucovinei care si-a exprimat aprecierea pentru aceasta manifestare de credinta si spiritualitate romaneasca.

Cu pasiune si respect fata de valorile autentice, coordonatorii proiectului Prof. Sorin Sitea din partea Colegiului Eminescu si Pr. Prof. Viorel Romus Laiu din partea Seminarului Veniamin Costachi au confirmat ca oamenii buni se intalnesc pentru a face lucruri  bune in folosul comunitatii.

INFO

Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Iaşi

Adresă: Str. Mihail Kogălniceanu nr. 10, cod 700454, Iaşi România

Telefon: Secretariat : +40 232 215746

E-mail: colegiuleminescu@yahoo.co.uk

Web: lme.is.edu.ro/

FB: www.facebook.com/colegiulmihaieminescuiasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: