Va lua Mircea Cartarescu Premiul Nobel?

Mircea Cartarescu

Cu o cota de 21/1, scriitorul roman Mircea Cartarescu se numara si el printre favoriti

Scriitorul Mircea Cartarescu se numara printre favoritii la premiul Nobel pentru literatura pe 2011, potrivit caselor de pariuri din Marea Britanie, unde cea mai mare cota o are poetul sirian Adonis, informeaza editia electronica a publicatiei The Guardian.

Dupa ce, la începutul acestui an, Adonis a cistigat premiul Goethe, cel mai prestigios trofeu literar oferit în Germania, poetul sirian este considerat marele favorit la premiul Nobel pentru literatura de anul acesta, al carui cistigator va fi anuntat curind.

Astfel, Adonis – în virsta de 81 de ani, considerat “cel mai important poet arab din prezent” de juriul premiului Goethe – are o cota de 4/1 la casa de pariuri Ladbrokes, urmat fiind de suedezul Tomas Tranströmer, în virsta de 80 de ani, cu o cota de 9/2. Purtatorul de cuvint al Ladbrokes, Alex Donohue, a declarat ca Adonis a mai fost favorit în anii anteriori si este de parere ca anul acesta ar putea în sfirsit sa cistige prestigiosul premiu.

Anul trecut, aceasta casa de pariuri l-a dat ca mare favorit pe Tranströmer, însa comitetul Nobel, format din 18 membri, l-a ales pe peruanul Mario Vargas Llosa. Donohue a spus ca Tranströmer are anul acesta “o sansa superba” sa cistige.

Retrasul scriitor american Thomas Pynchon are o cota de 10/1 la Ladbrokes, printre ceilalti favoriti numarindu-se unii ale caror nume au mai fost vehiculate anterior – romancierul algerian Assia Djebar (12/1), poetul coreean Ko Un (14/1), poetul australian Les Murray (16/1) si romancierul japonez Haruki Murakami (16/1) -, dar si nume noi, precum scriitorul maghiar Peter Nadas (12/1), poetul nepalez Rajendra Bhandari si poetul indian K Satchidanandan, ambii cu o cota de 20/1.

Cu o cota de 21/1, scriitorul roman Mircea Cartarescu se numara si el printre favoriti, situindu-se pe locul 11. Jurnalistul MA Orthofer scrie, pe site-ul de profil Literary Saloon, ca Mircea Cartarescu, Bhandari si Satchidanandan sunt cu adevarat o surpriza pe aceasta lista. Este posibil ca numele acestea sa fi fost dezvaluite pe canale neoficiale, prin urmare sunt “cel putin în mod vag considerate «favorite»”, considera Orthofer.

Sursa: Mediafax

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: