Unul dintre aceste filme va lua Oscar-ul pentru ”Cel mai bun film” in 2015

best-film-oscar-2015-640

Pentru ca mai este putin timp pana la nominalizarile pentru editia 2015 a Premiilor Oscar, jurnalistii de la Huffington Post au realizat o analiza a filmelor care au cele mai mari sanse de a castiga categoria ”Cel mai bun film”. Ne asteptam sa vedem multe surprize la editia din acest an a premiilor Academiei Americane de Film, in special in zona ”Cel mai bun film”, unde numarul filmelor nominalizate este inca incert.

Nu exista un favorit detasat, insa cinci filme vor fi sigur pe lista nominalizarilor ( ”Selma”, ”Boyhood”, ”The Imitation Game”, ”Birdman” si ”Theory of Everything”), lupta ramanand deschisa pentru celelalte locuri ramase libere.  Iata cele 21 de filme care concureaza pentru nominalizarile de anul acesta, in opinia jurnalistilor americani:

“Guardians of the Galaxy”

Guardians of the Galaxy

Filmele SF si cele fantastice nu sunt, de obicei, in gratiile votantilor Oscar, asta pana cand se intampla. ”Star Wars” a fost nominalizat pentru cel mai bun film la editia a 50-a  a premiilor Academiei. Mai recent, toate cele trei filme din seria ”Stapanul inelelor”, ”Avatar” si ”District 9” au primit de asemenea nominalizari. Ceea ce ne face sa afirmam ca o nominalizare la categoria”Cel mai bun film” pentru Guardians of the Galaxy – filmul  cu cele mai mari incasari in 2014 – nu va fi chiar o surpriza.

“Big Eyes”

Big Eyes
Tim Burton ecranizeaza povestea lui Margaret Keane – pictorita care a expus in 1960 primele lucrari sub numele sotului, acesta furand drepturile cuvenite sotiei sale –  descriind cat de mult a evoluat feminismul in ultimele decenii. Spre deosebire de ”Wild”, declaratia sa implicita a egalitatii de gen nu este suficient de nuantata pentru a deranja sensibilitatile culturale contemporane. ”Big Eyes” este un film biografic de suprafata, regizat de un om care nu prea atrage atentia Academiei. Burton a renuntat la ciudateniile sale creative pentru a face, probabil, unul dintre cele mai curate filme ale sale, insa chiar si prezenta premiatilor Amy Adams si Christoph Waltz nu pare a schimba rezultatul votarii. Nu ajuta nici esecul financiar inregistrat in weekend-ul de deschidere.

“Ineherent Vice”

Inherent Vice

Exista unul sau doua motive care ne fac sa credem ca filmul va primi nominalizarea dorita. Are o distributie numeroasa, placuta ceea ce ii va face pe actorii votanti sa se indrepte spre el. Este o bijuterie tehnica, ceea ce inseamna ca tehnicienii din industria filmului il vor prefera. Pe de alta parte, vorbim despre Academia de Film, Arta si Stiinta, un grup de oameni care par sa-l iubeasca pe Paul Thomas Anderson (5 nominalizari, in total) dar nu si filmele lui: doar ”There Will Be Blood” a luat Oscar-ul pentru ”Cel mai bun film”.

“Love is Strange”

Love is Strange

Portretul unui cuplu de homosexuali ( John Lithgow si Alfred Molina) care reusesc sa se casatoreasca, dupa 39 de ani de convietuire, este un adevarat exercitiu de concizie a povestirii din partea lui Ira Sachs. Intr-un ritm vioi, pe parcursul celor 94 de minute ale filmului, ”Love is Strange” descrie o relatie de aproape 40 de ani, fara inflorituri sau trucuri. Este unul dintre filmele favorite la festivaluri, aclamat la premiera din ianuarie  la Sundance Festival si castigator a cinci premii la Independent Spirit Awards. Va primi sigur o nominalizare, cel putin la categoria ”Cel mai bun scenariu” – semnat de Sachs si Mauricio Zacharias.

“Mr. Turner”

Mr. Turner

Singurul film pentru care Mike Leigh a primit o nominalizare la categoria ”Cel mai bun film” este ”Secret’s & Lies”, din 1996. ”Mr. Turner” este probabil cea mai buna creatie a sa, avand parte de o premiera extazianta la Cannes, urmata de cronici  extrem de favorabile. Timothy Spall creeaza un portret excelent al pictorului peisagist britanic J.M.W Turner, acaparand ecranul cu o extraordinarta forta. ”Mr. Turner” este atat de lipsit de conventionalism, ca se simte ca o anomalie intr-un an in care fiecare al treilea pretendent la Oscar este un film biografic. Rumoarea din jurul filmului nu s-a tradus din pacate si in premii, iar lansarea a avut loc doar in cinci cinematografe.

“A Most Violent Year”

A Most Violent Year

J.C. Chandor a primit o nominalizare in 2011, pentru ”Margin Call” iar filmul de anul trecut, ”All is Lost” l-a adus din nou in atentia publicului. Isi incearca norocul pentru a treia oara, cu acest film curajos despre o familie care dezvolta o afacere intr-o perioada brutala a New York-ului. Oscar Issac si Jessica Chestain au fost coplesiti cu laude pentru jocul lor, iar pozitia fruntasa in National Board of Reviews mentine vii sperantele la o nominalizare.

“Into The Woods”

Into the Woods

Fanii compozitorului Stephen Sondheim nu accepta usor ecranizarile pentru marele ecran, dar acest film a avut parte de multe reactii pozitive. Disney avea nevoie disperata de asta, dupa esecul de anul trecut cu ”Saving Mr. Banks”. Meryl Streep va primi probabil cea de-a 19-a nominalizare, iar Colleen Atwood ar trebui sa primeasca cea de-a 11-a nominalizare pentru ”Cele mai bune costume”. Daca a doua jumatate a filmului ar fi fost macar la fel de solida ca si prima parte, ”Into the Woods” ar fi fost un candidat foarte puternic la premiul cel mare.

“Wild”

Wild

A fost o perioda in septembrie, anul trecut, dupa ce ”Wild” a avut un parcurs excelent la festivalurile de la Telluride si Toronto, candse  parea ca drama lui Jean Marc Valees va primi o multime de nominalizari la Oscar. Nu numai pentru ”Cel mai bun film”, dar si pentru ”Regie”, ”Rol principal feminin”(Reese Witherspoon), ”Rol secundar feminin”(Laura Dern). Acum? Chiar si nominalizare pentru Reese nu mai pare atat de sigura. Nu are legatura cu calitatea filmului in sine – este unul dintre cele mai bune filme ale anului – dar acest film subtil pare sa sfarseasca inghitit de concurentii sai mai galagiosi.

“Nightcrawler”

Nightcrawler

”Nightcrawler” este departe de a fi nominalizarea tipica pentru ”Cel mai bun film” – in esenta,  este vorba despre un sociopat care obtine tot ce-si doreste in final – dar cel putin un jurat crede ca debutul lui Dan Gilroy are o sansa reala la nominalizare. Ar fi  bine – Nightcrawler este un film excelent! – dar o predictie cu sanse mai mari de realizare este aceea ca Jake Gyllenhall va primi o nominalizare la categoria ”Cel mai bun actor in rol principal”.

“Interstellar”

Interstellar

Valva starnita de acest film s-a diminuat considerabil de la lansarea sa zgomotoasa din noiembrie, anul trecut. A fost un mare succes de casa ( incasari de 650 miloane USD) dar nu a fost un ”hit” cinematografic. ”Interstellar” a facut cu 175 de milioane USD mai putin fata de ultimul film al lui Christopher Nolan, ”Inception”. Criticilor le-a placut filmul, dar nu s-au indragostit de el. Pe Rotten Tomatoes,  filmul are o rata de 73%, cea mai mica primita de un film regizat de Nollan. Insa, intr-un sistem in care ai nevoie de doar 307 voturi pentru a fi sigur de nominalizare, nu vi se pare ca ”Interstellar” are o sansa reala?

“Foxcatcher”

Foxcatcher

Toata lumea a auzit cate ceva despre Foxcatcher, la un moment dat. Inca de pe vremea cand se presupunea ca va fi lansat, in 2013 si pana la lansarea efectiva din toamna trecuta, filmul a starnit valuri: Bennett Miller a castigat premiul pentru regie la Cannes, vedetele filmului (Channing Tatum, Steve Carrel si Mark Ruffalo) au aparut pe coperta publicatiei New York  Magazine, numarul dedicat predictiilor pentru Oscar, si s-a scris mult despre uimitoarea transformarea fizica a lui Carell pentru premiera. Povestea celor doi frati,  luptatori  care se antreneaza pentru Olimpiada sub obladuirea unui ciudat multimilionar, abordata rece de regizorul Miller,  a reusit sa primeasca o nominalizare la Globul de Aur pentru ”Cel mai bun film” si este o tinta mare pe radarul Oscar. Asteptati-va ca ”Foxcatcher” sa primeasca multe nominalizari, dar sa plece acasa cu mana goala.

“American Sniper”

American Sniper
”American Sniper” a polarizat critica de film – insa Clint Eastwood nu are acelasi efect asupra membrilor Academiei. A castigat doua statuete pentru regie , filmele sale au avut, in patru ani,  trei nominalizari pentru ”Cel mai bun film” (2003, 2004, 2006). Multa lume considera ca ”American Sniper” este cea mai mare reusita a lui Eastwood de la acea perioda fertila incoace, asa ca exista motive sa credem ca aceasta drama militara va avea parte de o nominalizare surprinzatoare la categoria ”Cel mai bun film”. Daca nu se va materializa, asteptati-va la o nominalizare pentru Bradley Cooper la categoria ”Cel mai bun actor in rol principal”.

“Unbroken”

Unbroken

Au fost o multime de filme biografice anul trecut dar niciunul nu a impresionat publicul precum ”Unbroken”. Lansat in SUA in prima zi de Craciun, filmul Agelinei Jolie a avut incasari de peste 65 milioane de dolari. Chiar daca ”Unbroken” are unele dintre cele mai proaste cronici de la ”Extremely Loud &Incredibly Close” incoace, opiniile criticilor s-ar putea sa nu conteze pentru votantii Oscar. Se pare ca proiectul de suflet al Angelinei va primi totusi nominalizarea dorita.

“Gone Girl”

Gone Girl

”Gone Girl” este unul dintre cele mai bune filme ale anului, dar unii membri ai Academiei nu sunt de acord cu aceasta opinie. “Votantii Oscar intampina ”Gone Girl” cu o ridicare din umeri” titra Los Angeles Times, in octombrie 2014. Intr-adevar, se pare ca votantii nu au reactionat la filmul lui David Fincher precum au facut-o criticii si publicul dupa lansare. Instinctul ne spune ca filmul va primi totusi o nominalizare, ca vor exista 307 votanti care il vor prefera altuia, insa nominalizarea are o marja mare de nesiguranta.

“Whiplash”

Whiplash

Acesta este filmuletul independent care ar putea rasturna toate pronosticurile. Departe de atentia Academiei atunci cand a castigat Marele Premiu al Juriului la Sundance Film Festival in ianuarie, ”Whiplash” a urcat pe val si i-a facut pe unii sa se intrebe daca n-ar putea fi pretendentul umil care, la final, va pleca acasa cu marele premiu. Damien Chazelle s-a impus ca unul dintre cei mai promitatori regizori cu povestea profesorului de muzica vicios (J.K Simmons, va castiga aproape sigur premiul Oscar pentru rol secundar) si  a ucenicului sau, elev la conservatorul Julliard. Cu un buget meschin, de numai 3,3 miloane, ”Whiplash” ar putea rapune filme cu bugete mostruoase, precum ”Interstellar” sau ”Unbroken”.

“The Grand Budapest Hotel”

The Grand Budapest Hotel

Atat timp cat Wes Anderson va face filme, vom continua sa dezbatem care dintre povestile sale fantastice este cea mai buna. In acest moment, o  parte a publicului crede ca aceasta onoare ii apartine lui ”Grand Budapest Hotel”, singurul film lansat inaintea verii care a ramas in atentia Academiei. Este cu siguranta cel mai mare succes de pana acum al lui Anderson, si –  dupa cele doua nominalizari pentru ”’Scenariu original” si o nominalizare pentru ”Cel mai bun film de animatie” –  se pare ca regizorul va sparge ghinionul si va intra  pe lista scurta a celor care concureaza pentru castigarea categoriei ”Cel mai bun film”. A facut-o deja la ”Globurile de Aur”, unde a adunat patru nominalizari, inclusiv ”Cel mai bun film, Musical sau Comedie”. E un plus si faptul ca a fost relansat in cateva cinematografe de top si ca a avut premiera la HBO.

“The Theory Of Everything”

The Theory of Everything

Cu un parcurs bun pe parcursul anului, liber de controverse si recompensat cu doua dintre cele mai importante premii ale anului, filmul este candidatul tipic pentru o nominalizare. Altceva nu prea mai este de spus.

“Birdman”

_MG_0817.CR2

De la premiera avuta in august 2014, la Festivalulul de Film de la Venetia,  s-a tot vorbit despre el ca fiind un candidat serios la nominalizare. Cu cronici excelente si nominalizari importante la Globul de Aur, Birdman continua sa fie favoritul principal la nominalizarea pentru ”Cel mai bun film”. Pare sa fie o cursa cu patru competitori: ”Birdman”, ”The Imitation Game”, ”Boyhood” si ”Selma”, in care ”Birdman” va iesi pe locul patru, insa doar un nebun ar paria pe asta.

“The Imitation Game”

The Imitation Game

Marea traditie a defaimarilor continua cu ”The Imitation Game”, o biografie care a atras critici datorita nerespectarii adevarului istoric. Fervoarea critica abatuta asupra portretului facut de Morten Tyldum criptanalistului homosexual Alan Touring nu stirbeste cu nimic sansele filmului la nominalizare. Iar producatorii, ”The Weinstein Company” stiu cum sa se folosesca de acest lucru. Filmul nu poate pune pe masa incasari naucitoare, dar acelasi lucru a fost valabil si in cazul ”The King’s Speech” – un alt film suspectat de inacuratete istorica. TWC a gestionat o campanie de sustinere excelenta pentru acel film, iar acest lucru este in plina desfasurare si pentru ”The Imitation Game”. Sustinut de prestatia actoriceasca extraordinara a lui Benedict Cumberbatch, filmul are inca suficient timp pentru a intra in atentia Academiei.

“Boyhood”

Boyhood

Se poate afirma ca ”Boyhood” este seful petrecerii. A primit nominalizarile necesare la Screen Actors Guild Award si Globul de Aur, a primit in luna decembrie un premiu al criticilor. Dar producatorii sai au preferat sa amane promovarea filmului pana la inceperea procesului de votare pentru nominalizarile la Oscar, o strategie care il pozitioneaza ca pe un candidat puternic la nominalizare. Oamenii par inca sa subestimeze sansele sale la premii, chiar daca este vazut ca fiind unul printre  favoriti.

“Selma”

Selma
”Selma” este ca si cum ai privi in oglinda cartea de istorie. Cruciada purtata de Martin Luther King pentru dreptul la vot al populatiei de culoare, descrisa plastic de Ava Duvernay, a capatat o relevanta specifica in urma protestelor nationale legate de uciderea recenta a doi cetateni de culoare, Eric Garner si Michael Brown. Asemenea semnale au importanta pentru membrii Academiei, la fel si faptul ca ”’Selma” este cel mai aproape de perfectiunea cinematografica in acest an. Paramount a distribuit filmul destul de tarziu, si cu toate astea ”Selma” a primit patru nominalizari la Globul de Aur si cinci premii la Independent Spirit Awards. Unii pun la indoiala acuratetea istorica a filmului – in lumea Oscarului asta echivaleaza cu o campanie de defaimare, dar nu conteaza. DuVernay a contraatacat deja cu propriile argumente, si este oricum filmul cel mai discutat al anului, cu o performanta actoriceasca spectaculoasa, bine scris si filmat cu o siguranta care merita sa fie celebrata.

Sursa: www.huffingtonpost.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: