Universitatea Veche / Prin Trecut Spre Viitor

Universitatea veche - UMF Iasi

Universitatea Veche a fost construita de hatmanul Costache Ghica in vechea mahala ieseana Muntenimea de Mijloc si a fost cumparata in 1795 de Alexandru Calimachi voievod (1795-1799) pentru a deveni curte domneasca.

In anul 1796 a fost incastrata in partea superioara a portii de intrare in palat stema domneasca avand in scutul heraldic, in jurul capului de bour literele „Ale Io Ca”, adica „Alexandru Ioan Calimachi”. In imediata vecinatate au fost inscriptionate cuvintele „Usa nadejdii” si anul 1976. Domnii care au urmat pe parcursul deceniului de pana in 1806 au stat, toti, in aceasta Curte Domneasca. In ultimul an al celei de a II-a domnii, Alexandru Moruzzi a terminat lucrarile de refacere a palatului din vechea Curte Domneasca.

Fosta casa Ghica, restaurata in 1845 in urma unui incendiu, avea sa devina in anul 1860 locul de fondare a primei Universitati Romanesti (26 Octombrie 1860), care avea sa fiinteze aici pana la data de 22 Octombrie 1897, cand s-a inaugurat noul palat Universitar din Copou unde functioneaza si astazi.

Universitatea Veche pastreaza pana astazi toate caracteristicile arhitecturii din epoca in care a fost edificata.

Adresa: Str.Universitatii, nr.16

Proiectul ”Prin Trecut Spre Viitor”

Proiectul realizat de o echipa de elevi de la scoala Gh. I Bratianu si-a  propus identificarea a 12 cladiri cu valoare istorica si culturala din Iasi, prezentarea lor si promovarea acestora catre public.

Sponsor: Petrom OMV

Parteneri: Scoala “Gh. I. Bratianu”, Club Rotary Curtea Domneasca, Institutul A.D.Xenopol, Ateneul Tatarasi, Biblioteca Gh. Asachi, Radio Iasi, Ziarul de Iasi, Iasi Fun.

Scoala “Gh. I. Bratianu”, Iasi
Echipa: Bratienii (30) elevi
Prof. Coord.: Daniela Murgescu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: