UNDERCLOUD – Festivalul International de Teatru Independent, editia a VIII-a

undercloud 2015

Solutia pentru o cura adevarata de teatru independent se numeste UNDERCLOUD – Festivalul International de Teatru Independent. De 8 ani, la final de vara, apare in Bucuresti o insula pe care timp de 10 zile se respira oxigen din sursa culturala autentica.

Cele 33 de spectacole si evenimente care compun editia a VIII-a a festivalului in perioada 22-31 august 2015 sunt garantia faptului ca Muzeul National al Taranului Roman se transforma in cel mai cautat loc din capitala.

Editia a VIII-a se desfasoara sub sigla programului european EFFE 2015-2016 – Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat international atribuit de catre Comisia Europeana si Asociatia Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival international de teatru independent din Romania care a primit aceasta distinctie.

Anul acesta UNDERCLOUD are 3 sectiuni.

  • Sectiunea Concurs unde participa 12 spectacole realizate de tineri creatori care se remarca prin inovatie si originalitate.
  • Sectiunea Invitati din Romania formata din spectacole in care joaca actori cu experienta si notorietate care contribuie la sustinerea miscarii de teatru independent (Oana Pellea, Marian Ralea, Florin Piersic jr, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Claudiu Bleont si altii).
  • Sectiunea Invitati din strainatate propune un focus Republica Moldova, care participa cu trei spectacole ale Laboratorului teatral Foosbook din Chisinau: Sex & Perestroika, Bash si nu in cele din urma Nekrotitanium scris de Mitos Micleusanu, o productie „Planeta Moldova”. Din Israel vine spectacolul Caderea de Albert Camus in interpretarea lui Niko Nitai care va primi Premiul de Excelenta UNDERCLOUD 2015. Aceasta montare apare in Cartea Recordurilor si se joaca de 45 de ani. Italia propune spectacolul Occident Express de Matei Visniec cu premiera la Targul de Carte de la Torino. De la Festivalul de Teatru de la Edinburgh participa Ashes Afar, co-productie Fringe.

Selectionerii spectacolelor sunt: Chris Simion – regizor si teatrologii Irina Ionescu si Marius Zarafescu. Juriul festivalului este format din regizorul Sanda Manu, dramaturgul Matei Visniec, teatrologul Irina Ionescu, actorul George Ivascu, teatrologul Octavian Saiu. Spre bucuria tuturor celor iubitori de arta vizuala autentica, pictorul Stefan Caltia si-a dat acordul ca afisul festivalului UNDERCLOUD sa fie realizat dupa una dintre lucrarile sale: Primavara, 2015.

UNDERCLOUD 2015 se bucura si de o serie de evenimente conexe sustinute de personalitati marcante ale teatrului contemporan. Criticul de teatru George Banu isi lansează volumele Parisul personal, Casa cu daruri si Japonia, imperiul teatrului (Editura Nemira) si sustine o conferinta–omagiu despre omul de teatru Valentin Nicolau, prieten UNDERCLOUD, plecat prea devreme dintre noi. Profesoara Sanda Manu propune un atelier–dialog pentru tinerii artisti. Alte două momente mult asteptate sunt lansarile cartilor Omul din care a fost extras raul de Matei Visniec (Editura Polirom) si Hamlet si nebunia lumii de Octavian Saiu (Editura Paidea).

Incepand cu aceasta editie, UNDERCLOUD a initiat Premiul Teatru – Liber UNDER ANY CLOUD pentru un teatru de stat care sprijina teatrul independent. Distinctia va fi acordata Teatrului Bulandra pentru spectacolul Arta de Yasmina Reza.

Chris Simion, Presedintele Festivalului, impreuna cu echipa sa va deschide festivalul sambata, 22 august, ora 19:00, la Muzeul National al Taranului Roman, Sala Mare. Cu acest prilej, publicul va viziona spectacolul N(aum) cu Oana Pellea si Cristina Casian. Regia: Mariana Camarasan.

PROGRAM UNDERCLOUD 2015

22 AUGUST

19:00 – „N(AUM)”, regia Mariana Cămărășan

21:00 – „Flori pentru Algernon”, un spectacol cu și de Iulia Colan

22:00 – „In Debt We Art”, film documentar despre teatru independent, realizat de actorul Daniel Popa

23 AUGUST

18:00 – Spectacol-lectură „Sonata Kreutzer”, regia Chris Simion

19:00 – „Promised Land”, concept și coregrafie Arcadie Rusu

20:30 – „Cremă de zahăr ars. Astăzi îi spunem dragoste”, regia Iris Spiridon

24 AUGUST

19:00 – „Omul pubelă – teatru descompus”, regia Alexandru Nagy

20:00 – „Nekrotitanium”, regia Luminița Țîcu

21:00 – „Paravan. Două telefoane”, regia Matei Lucaci-Grunberg

25 AUGUST

17:00 – Colocviu: „Teatru independent și dramaturgia contemporană românească” cu Octavian Saiu și invitații săi.

19:00 – „Amalia respiră adânc”, regia Amalia Olaru

20:00 – „Sex & Perestroika”, regia Luminița Țîcu

21:00 – „Jurnalul lui Adam și al Evei”, regia Eugen Gyemant

26 AUGUST

19:00 – „Masculin – Feminin”, regia Lia Bugnar

20:00 – „BASH / Piesele zilelor din urmă”, regia Mihai Fusu

21:00 – „Hell sau Ce caut eu aici?”, regia Chris Simion

27 AUGUST

18:00 – Atelier-discuție despre teatru cu Sanda Manu

19:00 – Conferință-omagiu „Valentin Nicolau, om de teatru – schiță de portret”. Invitat: George Banu

  • Spectacol-lectură „Păstrează copia și nu uita originalul” de Valentin Nicolau. Regia Chris Simion
  • Lansarea volumelor „Parisul personal, casa cu daruri” și „Japonia, imperiul teatrului” de George Banu (Editura Nemira). Prezintă Monica Andronescu.

22:00 – „La țigănci”, regia Andrei și Andreea Grosu

28 AUGUST

19:00 – „Box FM”, regia Radu Iacoban

20:30 – „Noi. Nouă. Ne. Ni. – Studii despre iubire”, regia Chris Simion

  • Înaintea spectacolului, lansarea carții „Hamlet și nebunia lumii” de Octavian Saiu. Invitat autorul.

22:00 – „Secretul fericirii”, regia Vlad Zamfirescu

29 AUGUST

18:00 – „Căderea”, regia Nico Nitai

Spectacolul se joacă de 40 de ani și a intrat în Cartea Recordurilor.

După spectacol, au loc discuții cu publicul. Participă: actorul și regizorul Nico Nitai, dramaturgul Matei Vișniec și teatrologul Octavian Saiu.

20:30 – „cont(r)ACTe”, regia Cristi Juncu

22:00 – „KEAN”, regia Mihai Nițu

30 AUGUST

18:00 – „Cabaretul cuvintelor”, regia Alexandru Nagy

  • Înaintea spectacolului, lansarea cărții „Omul din care a fost extras răul” de Matei Vișniec. Invitat autorul.

20:00 – „Happy End”, regia Alexandru Bogdan

21:30 – „Freak Show”, un spectacol cu și de Florin Piersic jr.

31 AUGUST

18:00 – „Ashes Afar”, regia Bobi Pricop

Participant Edinburgh Festival Fringe 2015

19:00 – „Carpathian Garden”, regia Radu Iacoban

„Premiul pentru cel mai bun spectacol” în UNDERCLOUD 2014

20:30 – Gala Premiilor UNDERCLOUD 2015

21:30 – „Artă” – spectacol-experiment, regia Cristi Juncu

BILETE

Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul www.bilete.ro; Pretul unui bilet este de 35 lei.

Partenerii si sponsorii festivalului, fara de care aceasta platforma culturala nu ar fi putut fi dezvoltata, sunt: Raiffeisen Bank, Staropramen, Telekom Romania, Aqua Carpatica. Partenerii media care ne sunt alaturi anul acesta sunt: ELLE, Psychologies, Viva, Glamour, Unica, Hotnews.ro, IQads, 24 FUN, LiterNet.ro, Yorick, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Romania Libera, Academia Catavencu, bazavan.ro, Decatorevista, Realitatea.net. Partenerul tehnic al festivalului: 360 Revolution. Co-producatori: Muzeul National al Taranului Roman, Clubul Taranului. Festivalul se desfasoara si cu sprijinul agentiei de creatie Armada, Kasper Events, Hotel Caro, Duke Hotel, Casa de avocatura Sora&Asociatii si Ambasada Statului Israel.

UNDERCLOUD 2015 este finantat de ARCUB in cadrul Programului cultural „Esti Bucuresti” 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucuresti) si de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

INFO

UNDERCLOUD – Festivalul International de Teatru Independent

Web: www.undercloud.ro

FB: www.facebook.com/FestivalNecesarDeTeatruIndependent

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: