UNAGE 160 – lansarea Tramvaiului Artelor

La aniversarea a 160 ani de învățământ artistic ieșean, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” își propune să realizeze un proiect festivalier ambițios, care va transcende inițiativele de acest fel din edițiile aniversare precedente. În cursul lunii octombrie 2020, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, din Iași, organizează numeroase activități de amploare pentru a marca importanța evoluției academice de peste un secol și jumătate.

Seria evenimentelor este deschisă de lansarea „Tramvaiului Artelor”, cel de-al șaisprezecelea mijloc de transport public personalizat tematic, în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”, realizat de către Asociația Tramclub Iași, în parteneriat cu Compania de Transport Public Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și Fabrica de vopsele National Paints. „Tramvaiul Artelor” este dedicat aniversării a 160 de ani de învățământ superior artistic la Iași și a tot atâtor ani de la înființarea Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, prima instituție de învățământ superior cu profil artistic din România.

Compoziția grafică a vagonului face trimitere la cele trei paliere ale Artelor, regăsite de altfel în logo-ul universității ieșene prin culorile Albastru – Muzică, Roșu – Arte vizuale și Galben – Teatru, transpuse pe forme geometrice primare (pătrat, cerc, triunghi). Pornind de la premisa că artistul „își lasă amprenta” prin propria creație, „Tramvaiul Artelor” oferă posibilitatea viitorilor artiști, încă studenți ai universității, să contribuie cu propria amprentă în cadrul unui proiect dedicat comunității. De asemenea, tehnica de lucru aleasă face trimitere la modestia caracteristică artiștilor, precum și la însemnătatea mâinii ca instrument de lucru atât pentru artiștii vizuali, cât și pentru instrumentiști, coregrafi și actori (Concept grafică: Designer Silviu Teodor-Stanciu, Drd. Tiberiu Teodor-Stanciu). Spectrul cromatic, alcătuit din cele trei culori primare, roșu, galben și albastru, reprezintă esența, baza fiecărei lucrări artistice. Datorită spectrului cromatic ales, vehiculul va deveni un reper vizual în țesutul urban ieșean.

„Tramvaiul Artelor” va deveni un vector de promovare a domeniului artistic pe plan local și o gazdă a unor evenimente cultural-artistice precum expoziții de arte vizuale, lansări de carte, cafe-concert în tramvai, teatru în tramvai, etc.

Evenimentul de lansare a „Tramvaiului Artelor” este programat a avea loc duminică, 18 octombrie, de la ora 16:00, în Depoul Gară al CTP Iași, în aer liber, iar accesul va fi posibil doar pe bază de invitație. În scopul respectării normelor de siguranță epidemiologică, numărul participanților va fi unul redus. Activitatea va fi transmisă în direct prin intermediul paginii de Facebook a UNAGE Iași.

Proiectul a fost aplicat prin implicarea unui grup de studenți ai Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (Oana Agignoaei, Diana Băcioiu, Alexandru Bălteanu, Rareș Crețu, Andreea Sofrone, Claudiu Stan, Andreea Zabulic ), sub îndrumarea designerului Silviu Teodor-Stanciu. Inițiativa este susținută de către Primăria Municipiului Iași, Compania de Transport Public Iași, Fabrica de vopsele National Paints și Simigeria Petru.

INFO

Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi

Str. Costache Negruzzi (fosta Horia) 9, Iasi

www.arteiasi.ro

www.facebook.com/arteiasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: