Un roman romanesc devenit simbol al solidaritatii internationale impotriva genocidului

cartea-soaptelor

Fragmente din romanul ”Cartea soaptelor” de Varujan Vosganian, traduse in 20 de limbi, vor fi citite in diverse orase din intreaga lume, pentru omagierea victimelor genocidului armean.• Unul dintre cele mai apreciate si mai premiate titluri din anul editorial 2009, Cartea soaptelor (Editura Polirom) a fost declarat bestsellerul anului 2013 in Armenia.

In data de 21 aprilie 2015, Festivalul Internațional de Literatura Berlin si Lepsiushaus Postdam vor organiza o Zi mondiala a lecturii, pentru omagierea victimelor genocidului ce a avut loc cu un secol in urma impotriva armenilor (comemorat de acestia in data de 24 aprilie) din Imperiul Otoman. Initiativa este sustinuta de sute de oameni de cultura din intreaga lume, printre care Herta Muller, Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Noam Chomsky, John M. Coetzee, David Grossman, Elfriede Jelinek, Norman Manea, Bernard Noel, Michael Ondaatje, Elif Shafak si multi, multi altii.

In cadrul Zilei mondiale a lecturii le vor fi prezentate cititorilor pagini scrise de citeva dintre cele mai importante personalitati ale culturii armene din ultimul secol, majoritatea purtind semnul unui destin tragic: Zabel Yesayan, Siamanto, Komitas, Yeghise Ciarent, William Saroyan, Hovhannes Siraz, Paruir Sevak, Hagop Mntsuri, Silva Kaputikian si Hrant Dink.

Un rol central il va avea, asa cum arata site-ul http://www.worldwide-reading.com/, romanul ”Cartea soaptelor” de Varujan Vosganian, aparut la Polirom in anul 2009 (ediția a II-a, 2011). In cadrul unor lecturi publice in diverse orase ale lumii, cititorilor le vor fi prezentate capitolele sapte si opt ale romanului in cele peste douazeci de traduceri realizate pina in prezent: spaniola, italiana, germana, franceza, engleza, suedeza, bulgara, maghiara, ceha, poloneza, norvegiana, olandeza, portugheza, portugheza braziliana, ebraica, armeana, turca, rusa, araba, persana.

Romanul a obtinut Premiul „Cartea anului 2009”, acordat de revista Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturala Niram Art, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Madrid, Premiul „Mihail Sadoveanu”, oferit de revista Viata Romaneasca, Premiul pentru proza al revistei Arges, Premiul „Gheorghe Craciun”, oferit in cadrul colocviului „Generatia 80”, Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrari in proza a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2009.

”Cartea soaptelor” a mai obtinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spatiul german, Premiul Tirgului de Carte de la Leipzig.

varujan-vosganian

Varujan Vosganian s-a nascut la 25 iulie 1958, in Craiova. Este presedintele Uniunii Armenilor din Romania si prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor. Lucrarile sale includ trei volume de poezie – Samanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de brate (2005) –, precum si volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.

La Editura Polirom a publicat recent volumul ”Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri”, editie cartonata, disponibil si in editie digitala. Volumul a fost nominalizat recent in cadrul Galei Premiilor Radio Romania Cultural, sectiunea „Proza”, editia 2014, si la Premiile revistei Observator cultural, sectiunea „Proza”.

INFO

Editura Polirom

www.polirom.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: