Un nou album Deep Purple

A scos un nou album o trupa care a fost, vreme de multi ani, favorita noastra (chiar si acum avem pe telefonul mobil, sunet de apel, piesa “Burn”, iar cand primim un mesaj se aude acelasi chitarist, dar cu Rainbow). La Deep Purple ne referim si la ultimul album “Now What?!”, lansat la sfarsitul lui aprilie.

In locul celebrului Ritchie Blackmore, care a condus trupa cu talent si mana de fier din 1967 pana in 1975 si din 1984 pana in 1994, e Steve Morse (el asigura chitara D.P. de vreo doua decenii), iar la clape, in locul regretatului Jon Lord (decedat pe 16 iulie, anul trecut), este Don Airey, artist cu un CV lung, cat o zi de post (a cantat cu Gary Moore, Ozzy Osbourne, Judas Priest, Black Sabbath, Jethro Tull, Whitesnake, Colosseum II, Sinner, Michael Schenker, Uli Jon Roth, Rainbow etc. si a colaborat cu compozitorul Andrew Lloyd Webber).

Toate astea ar anunta, in mod normal, un album de exceptie, dar, dupa doua ascultari, putem spune cu tristete ca nu prea e. Mai exact, e ceva care suna a Deep Purple, dar care n-a reusit sa ne faca sa sarim in sus de pe scaun sau sa dam volumul mai tare, nu ne-a facut nici piele de gaina, lipseste ceva…

Poate ca o fi varsta, poate blazarea sau poate ca e vina noastra, ca am ramas cu sufletul la “Fireball” (1971), “Machine Head” (1972), “Burn” si “Stormbringer”(1974), chiar “Come Taste The Band” (1975 – desi Ritchie Blackmore, plecat sa faca Rainbow, alaturi de regretatul Ronnie James Dio, a fost inlocuit cu Tommy Bolin, decedat in urma unei supradoze in anul urmator, pe 4 decembrie 1976).

Iata doua piese de pe noul album: ”All the time in the world” si ”Hell to pay”

http://www.youtube.com/watch?v=VxPhHRDJ4TM http://www.youtube.com/watch?v=9sAe7XW9WGE

Si, spre comparatie, ceva mai vechi: o inregistrare din 1973, cu Ritchie Blackmore la chitara si  o varianta rara ”Smoke in the water”,  cu David Coverdale la voce (si bassistul Glenn Hughes facand backing vocals), nu cu Ian Gillan, ca de obicei.

http://www.youtube.com/watch?v=3AL73LYo64A http://www.youtube.com/watch?v=GrDWm4CZHig

Cip Iesan, autorul rubricii Playlist, Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: