Un iesean, student la Informatica in Manchester, a dezvoltat Iasi Guide (iOS)

iasiguideimage

Să fii turist în România nu este ușor. Deși există hărți și ghiduri, adesea se pierde imaginea generală a ceea ce un oraș are de oferit din cauza procesului complicat din spatele acestor metode tradiționale de informare. Oamenii caută în general cea mai simplă cale când vor să obțină o informație.  

Să privim retrospectiv. Cu siguranță cititorii acestui articol au vizitat măcar o dată un alt oraș. De câte ori ați fost pus(ă) în situația să folosiți internetul pentru a vă organiza vizita în acel oraș? Probabil de multe ori, mai ales că există o mulțime de website-uri precum Wikipedia sau Tripadvisor, care vă pot oferi informații. Desigur, în confortul casei dumneavoastră sau în camera de hotel, când sunteți conectat(ă) la Wifi, vă va părea floare la ureche să descoperiți lucruri noi despre ce vreți să vizitați. Însă, ce veți face în momentul în care bateți orașul la pas și doriți să aflați pe loc informații? Veți avea răbdarea să scrieți de fiecare dată  în motorul de căutare și apoi să vizitați diferite website-uri? Veți căuta pliante de prezentare sau veți folosi o hartă pentru a descoperi ce obiective se găsesc în apropierea dumneavoatră? “Poate” și “da” sunt într-adevăr răspunsuri la aceste întrebări, însă, trebuie să recunoaștem că am prefera o alternativă mai rapidă și mai simplă. Așa a apărut Iași Guide.

Capitala Moldovei, un oraș aflat în plină regenerare, poate deveni cu siguranță foarte atractivă pentru turiști, fie ei din apropierea lui sau de pe alte meleaguri. Iașiul are o largă paletă de monumente, muzee, edificii religioase, precum și multe alte obiective turistice. Orașul celor 7 coline are o istorie incredibilă, de la un mic târg negustoresc a devenit centrul cultural, economic și universitar al Moldovei. Umblă vorba-n țară, preluată cel mai probabil dintr-un cunoscut citat de-al lui Nicolae  Iorga, că orice român trebuie să vadă Iașiul măcar o dată în viață. Însă, pentru vizitarea lui, este nevoie de un ghid profesionist.

Iași Guide este rezultatul efortului și al pasiunii îmbinate sub forma unei aplicații de telefon. Fiecare mare oraș, cu o istorie la fel de bogată precum a capitalei Moldovei, beneficiază de un turism pe măsură. Însă, orașele care știu ce să le ofere vizitatorilor sunt cele care vor rămâne într-adevăr o amintire plăcută. Fie el ieșean sau turist, un om care dorește să descopere mai multe despre Iași se va lovi de câteva dintre obstacolele menționate mai sus: informarea online cu privire la monumente și muzee, necesitatea folosirii unui ghid, a unui pliant, sau a unei hărți pentru descoperirea atracțiilor turistice din proximitatea sa. La acestea se adaugă alte probleme ce pot diminua entuziasmul vizitatorului: pierderea evidenței atracțiilor turistice ce trebuie vizitate, căutarea unui hotel, găsirea unor magazine de suveniruri etc. Iași Guide înlătură toate aceste probleme devenind astfel ghidul perfect al unui oraș.

Aflată la prima versiune (1.0.0), cu Iasi Guide veți descoperi Iașiul așa cum vă doriți. Aplicația este gratuită, poate fi folosită, în mare parte, fără a fi nevoie de o conexiune la internet și vă oferă:

  • Descrierea orașului și a județului Iași, precum și a vechiului Jassy;
  • Afișarea vremii curente și câteva curiozități interesante despre oraș;
  • O hartă cu obiectivele turistice ale orașului;
  • Informații despre atracțiile turistice din oraș și din afara lui;
  • Informații suplimentare despre transport, evenimente și alte obiective;
  • Un album cu fotografii ale orașului de demult;
  • Posibilitatea de a face fotografii personalizate și de a le păstra în memoria telefonului.

Un oraș este suma istoriei, a culturii și a evenimentelor sale. Un oraș turistic este mai mult decât atât, iar promovarea, informarea și organizarea sunt factorii esențiali în dezvoltarea turismului durabil al acestuia. Însă, pentru ca un oraș să devină un punct de interes pe hartă, trebuie să existe proiecte și inițiative din partea autorităților locale  cât și a cetățenilor. Uneori, chiar și ideile mici pot aduce un plus de atractivitate și valoare orașului. Iași Guide este un astfel de proiect, izvorât din dragostea față de orașul natal al dezvoltatorului. El este gândit pentru dumneavoastră, dragi turiști și ieșeni, și va fi îmbunătățit cu ajutorul tuturor celor interesați să promoveze Iașiul. AUTOR: Andrei Tudor Ionescu

 

La final, vă invităm să descărcați aplicația de iOS Iași Guide din magazinul virtual App Store, apăsând pe acest LINK. Versiunea pentru telefoanele cu sistemul de operare Android este în curs de dezvoltare.

INFO

bit.ly/iasiguideappstore

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: