Un iesean revolutioneaza gaming-ul si participa la TED Youth 2014

Robotul care se poate scufunda la o adâncime mult mai mare decât cea la care un om rezistă sub apă? Enciclopedia accesibilă printr-o interfată vocală? Gadgetul care localizează accidentele? Sunt doar câteva idei de proiecte care dovedesc talentul si cunostintele tinerilor români înscrisi pe platforma UPC, Smart Nation.

Alexandru Bîrzanu (22 de ani), din Iasi, a castigat premiul special din partea Juriului, constând în participarea la conferinta globală TED Youth 2014.

UPC România prezintă câstigătorii celei de-a doua editii a competitiei nationale de proiecte – Tech School – ale cărei premii au o valoare totală de 25.000 de Euro. Patru idei de proiecte câstigătoare primesc din partea UPC România bugetele necesare implementării, iar o a cincea idee îi aduce initiatorului un loc la conferinta globală TED Youth 2014. Proiectele sunt grupate pe categorii de vârstă – câte una pentru categoriile de 5 – 19 ani si 20 – 24 ani si 2 pentru categoria de  11 – 14 ani.

Tech School ne-a oferit sansa să descoperim tineri extraordinari, cu idei proaspete si curajoase, cu multă energie si dorintă de a revolutiona lumea cu ajutorul tehnologiilor performante. Ne bucurăm că îi putem sustine să îsi transforme visurile în realitate si că astfel de platforme contribuie la dezvoltarea unei generatii întregi de tineri.”,declară Ariana Badin,Marketing Communication & PR Director UPC România.

Ideea unui joc tactic, pe ture, cu un sistem de definire a caracterului si a abilitătilor personajelor – The Call of Syox – i-a adus lui Alexandru Bîrzanu (22 de ani), din Iasi, premiul special din partea  Juriului, constând în participarea la conferinta globală TED Youth 2014.

La categoria 11-14 ani, cele două proiecte Tech School care au impresionat toti juratii si au obtinut cele mai multe voturi sunt VoicePedia HelpDesk, realizat de Cristina Braga din Medias,si Arduino GPS,ai cărui autori sunt Sebastian Darmaz si Laurentiu Ciobanu, ambii din Târgoviste.

La categoria 15-19 ani, proiectul câstigător îi apartine lui Iulian Lazăr(17 ani) din Constanta, recompensat cu 7.000 de Euro. Este vorba despre Robotul subacvatic ROV1.0, care se poate scufunda la o adâncime mult mai mare decât cea la care un om rezistă sub apă.

La categoria 20-24 de ani proiectul care s-a detasat este  H.A.A.L (Human Accident Alert and Locator), un gadget de mici dimensiuni, care propune localizarea accidentelor în mod autonom. Cu ajutorul celor 7.000 de Euro si ghidat de sfaturi din partea mentorilor si a specialistilor Tech School, Robert Cotofană în vârstă de 23 de ani, din Târgoviste, va transforma H.A.A.L într-un sistem performant de localizarea accidentelor, monitorizând în permanentă acceleratiile/deceleratiile la care este supus corpul uman, avionul sau autoturismul.

Tech School este o competitie pe 5 arii ale tehnologiei – gaming, robotică, digital media, aplicatii si astronomie. În acest concurs au participat tineri cu vârste cuprinse între 11 si 24 de ani, care si-au înscris pe platforma www.smartnation.ro ideile revolutionare. Acestea au fost jurizate de oameni de stiintă români, mentori în cadrul programului, precum Adrian Buzatu – cercetător la Universitatea din Glasgow, Scotia si membru ATLAS/CERN,Cătălina Oana Curceanu – prim-cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare si al fizicii nucleare în cadrul Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN – Roma, Italia,  Adrian Dorobăt – game designer la Gameloft, Viorel Spînu – cofondator Robofun, Bogdan Florescu – cofondator Adonis Software, Ionut Cotoi – presedinte inventeaza.ro, precum si Victor Kapra – unul dintre cei mai cunoscuti si relevanti bloggeri din România pe noi tehnologii.

Peste 400.000 de pasionati de tehnologie au interactionat pe platforma online în primele 6 luni de la lansare. Smart Nation a mobilizat o comunitate activă de 5.000 de utilizatori si promotori, care au generat peste 230 de proiecte în concursul Tech School. Tinerii au acces în continuare pe www.smartnation.ro la stiri, tutoriale, materiale video si interviuri din aria celor mai noi tehnologii.

INFO

www.smartnation.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: